Hlavní obsah

Orkán Sabine: Úřad práce nabízí pomoc s odklízením škod i dávku pro poškozené

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starostové obcí, které se potýkají s následky orkánu Sabine, se mohou obrátit na regionální pracoviště úřadu práce (ÚP). Ta jsou schopna rychle poskytnout pracovníky v rámci veřejně prospěšných prací. Na úřadech mohou o mimořádnou dávku pomoci žádat i lidé, kterým orkán vážně poškodil majetek, informovala v pondělí mluvčí ÚP Kateřina Beránková.

Foto: HZS Pardubického kraje

Vítr strhl střechu pivovaru v České Třebové

Článek

Popadané stromy, větve nebo třeba poškozené střechy trápí řadu regionů v ČR. Úřad práce ČR je připraven pomoci jak starostům obcí, tak i firmám, které na odstraňování škod intenzivně pracují.

„Jsme schopni zajistit zejména městům, obcím a dalším zaměstnavatelům v rámci veřejně prospěšných prací vhodné zaměstnance a maximálně zkrátit řízení, která s touto agendou souvisejí. Mohou nás kontaktovat e-mailem, telefonicky i osobně,“ uvedl ředitel odboru zaměstnanosti ÚP Jan Karmazín.

Sabine pustošila i státní lesy. Trpí hlavně místa, kde se těžilo po kůrovci

Ekonomika

Veřejně prospěšné práce patří podle úřadu mezi nejčastěji využívané nástroje aktivní politiky zaměstnanosti, jejichž prostřednictvím se daří zvyšovat zaměstnanost těch nejhůře umístitelných uchazečů o zaměstnání. Cílem je umožnit jim, aby si osvojili nebo oživili pracovní návyky, a tím pádem zvýšili své šance na získání zaměstnání. Ke konci letošního ledna na nich pracovalo celkem 3623 lidí, nejčastěji pobírají měsíční hrubou mzdu 15 tisíc hrubého, předáci 16 tisíc.

Dávka v nouzi

Na úřady práce se mohou obracet i lidé, kteří se kvůli orkánu Sabine potýkají se škodami na majetku. Klienti, kterým orkán vzal nebo vážně poškodil majetek, mohou požádat o dávku mimořádné okamžité pomoci.

Foto: HZS Středočeského kraje

V Kladně se z domu sesunula část střechy

Tato jednorázová dávka platí i právě pro případy živelní pohromy. ÚP ji může poskytnout klientovi, kterého postihla vážná mimořádná událost a jeho sociální a majetkové poměry mu neumožňují překonat nepříznivou situaci. Výše poskytnuté podpory může dosáhnout až 15násobku životního minima, tedy 51 150 Kč.

Zaměstnanci, kteří se v pondělí kvůli silnému větru a přerušení dopravy nedostali do práce, mají nárok na volno. Mzdu či plat za tuto dobu ale nedostanou, vyplývá ze zákoníku práce a informací ÚP a odborů. Ty upozornily, že zaměstnavatel může poskytnout i pracovní volno s náhradou mzdy, je to věc dobré vůle.

Postižení orkánem mohou také požádat v rámci MOP o příspěvek na úhradu nezbytného jednorázového výdaje. Jedná se např. o zaplacení správního poplatku při ztrátě osobních dokladů, za vydání duplikátu rodného listu a podobně.

Na dotaz Novinek mluvčí upřesnila, že pro poskytnutí této dávky není důležité, zda poškozený je či není pojištěný proti škodě, ale musí se ocitnout v hmotné nouzi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám