Hlavní obsah

Optimismus přetrvává a akcie opět rostly

Novinky, Jaroslav Brychta, analytik společnosti X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Optimistická nálada obchodníky neopustila ani v uplynulém týdnu a ti poslali akciové indexy na celém světě na nová několikaměsíční maxima. Jen v pátek odpoledne tak byly indexy v Americe proti konci minulého týdne výše o 4,97 %, když se americký S&P500 pohyboval na hodnotách, které naposledy okupoval před necelým rokem poté, co v USA zkrachovala investiční banka Lehman Brothers a akcie zahájily svůj hluboký pád. Rok po jejím bankrotu, je však situace diametrálně odlišná a jsou to právě akcie finančních institucí, které táhnou burzovní indexy nahoru.

Foto: Aly Song, Reuters

Článek

Růst akcií v posledních týdnech je podporován stále silnějšími spekulacemi na stabilizaci největších světových ekonomik. V tomto směru přilil olej do ohně také tento týden, který přinesl velmi povzbudivé výsledky americké obchodní bilance.

Ta zaznamenala prohloubení červencového deficitu z 27,5 mld. dolarů na 32 mld. dolarů, což bylo dáno především prudkým nárůstem importu, který se zvyšoval o více než 7 mld. dolarů. Růst americké poptávky po zahraničním zboží je dobrou zprávou pro celou Evropu i Asii, jejichž stabilizace z posledních měsíců je dána právě vyšším zájmem o jejich zboží ze zahraničí. Například německý export tak mohl růst již třetím dnem v řadě, když největší evropská ekonomika hodně vytěžila ze zavedení šrotovného v USA i v okolních zemích. To je případ i Číny, která zveřejnila koncem týdne výsledky zahraničního obchodu a jen v srpnu tak přebytek její obchodní bilance rostl o 5 mld. dolarů na 15,7 mld.

O tom, zdali nastolený trend bude mít delšího trvaní, lze však stále pochybovat. Za lepšícími se daty z posledních měsíců totiž stojí téměř výhradně podpora ze strany zvýšených vládních výdajů a měnové politiky centrálních bank. Ta však nebude účinkovat věčně a již v příštím roce může začít pozvolna odeznívat. Jednotlivé ekonomiky se pak budou muset začít stavět znovu na vlastní nohy a není vůbec jisté, zda se jim něco takového podaří. Například v USA je totiž spotřebitelská poptávka stále velmi nízká a zřejmě ještě hodně dlouhou dobu se o ni Spojené státy nebudou moci opřít.

To nakonec dokazují i v úterý zveřejněné výsledky spotřebitelských úvěrů, jejichž celkový objem v bankovním sektoru nepřetržitě klesá posledních šest měsíců. Meziročně je nižší o 4 %, což je největší propad od druhé světové války. To je dáno nejen neochotou domácnost se zadlužovat (nezaměstnanost je vysoká a stále roste), ale také neochotou bank půjčovat, což může být do budoucna ještě daleko větší problém.

Obchodníky však více než budoucnost zajímá současnost a ta může ještě nějakou dobu vypadat růžově, když například ve Spojených státech nebyla zatím vyčerpána ani polovina z celkového vládního balíku vyčleněného na podporu americké ekonomiky.

Z České republiky přišly v průběhu týdne výsledky obchodní bilance, která překvapila vyšším než očekávaným přebytkem 12,3 mld. korun. Český statistický úřad pak zveřejnil také finální revizi HDP, která snížila původně odhadovaný růst ekonomiky v 2Q z +0,3 % na +0,1 %. Revidován byl také meziroční vývoj, podle kterého Český HDP v druhém kvartále klesal o rekordních 5,5 %. I v Česku by se však měla do dalších měsíců situace postupně zklidňovat, a to především díky lepšícímu se vývoji v Německu, které již v druhém čtvrtletí začalo nečekaně růst.

Koruna si prošla opět poměrně volatilním týdnem

Nadále však zůstává pro zahraniční investory atraktivní, a to především díky jejich rostoucí chuti investovat do rizikovějších a výnosnějších aktiv. Zatímco na páru s eurem si svou cenu kolem 25,50 Kč dokázala podržet, k dolaru zpevnila o 2,04 %, aby se v pátek odpoledne prodávala za 17,45 Kč. Na páru s dolarem zpevňovala ale především díky vývoji na ostatních dolarových párech a silnému prodejnímu tlaku, kterému byl dolar v tomto týdnu vystaven.

V nadcházejícím týdnu se z České republiky dočkáme pouze výsledků maloobchodních prodejů, jejichž meziroční kontrakce by se měla v červenci znovu prohloubit. Z dalších dat pak Evropa přinese výsledky Německého indexu ekonomického klima (ZEW) a průmyslovou produkci eurozóny. Tempo růstu produkce v průmyslu pak zveřejní také Spojené státy, které přidají ještě výsledky maloobchodních prodejů, CPI a v neposlední řadě i nová čísla z trhu s bydlením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám