Hlavní obsah

OPEC chtěl zdražit ropu snížením dodávek, ceny ale dál klesají

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ropní magnáti se nechtějí vzdát svých tučných příjmů. Jejich plány jim kazí dlouhodobě klesající ceny ropy na světových trzích. Zlevňování černého zlata chtěl ve středu udělat ropný kartel OPEC přítrž, proto snížil produkci ropy o rekordních 2,2 miliónů barelů denně. To však nepomohlo a ropa přesto dál zlevnila.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Prezident kartelu OPEC Šakíb Chalil

Článek

Její cena spadla ke 40 dolarům za barel, a je nejnižší za čtyři uplynulé roky. Přitom ještě v létě padal jeden rekord za druhým, ropa se obchodovala až za 147 dolarů za barel.

Za pádem cen je krize

Trh s černým zlatem je stejně jako akciové a hypoteční trhy paralyzován současnou krizí, která tlačí na poptávku po této surovině. To se OPECu, tedy sdružení zemí vyvážejících ropu, nelíbilo. Cenu se opět snažil vyšroubovat snížením produkce suroviny.

Omezení o 2,2 miliónu barelů denně je více, než kolik odhadovali analytici. Přitom OPEC zasáhl již v září, kdy také „utáhl kohoutky“ o dva milióny barelů za den.

Kartel bude od ledna vyvážet denně necelých 25 miliónů barelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám