Hlavní obsah

Olympiáda za všechny peníze. Hry v Riu stály minimálně 306 miliard

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečné náklady na olympijské hry v brazilském Riu de Janeiro zřejmě přesáhnou částku 42,8 miliardy realů (zhruba 306 miliard korun). Vyplynulo to podle listu Folha de Sao Paulo z odhadu zveřejněného ve středu místní samosprávou. Dosud není jasné, zda se pro budovy postavené pro účely olympijských her najde další využití.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Olympijský park v Riu de Janeiro

Článek

Brazilské ministerstvo sportu přitom odhadovalo, že stavba olympijských arén přišla jen na 7,2 miliardy realů (51,3 miliardy korun).

Podle agentury Bloomberg však ministerstvo vychází ze zastaralých údajů a nepočítá další náklady kromě samotných olympijských staveb. Tyto vedlejší náklady, například investice do dopravy, se vyšplhaly minimálně na 25 miliard realů (178 miliard korun).

Další provoz olympijských stadiónů by měl vyjít asi na 45 miliónů realů ročně (321 miliónů korun). Brazílie pro jejich využití hledá partnery v soukromém sektoru, kteří by část provozních nákladů pokryli.

Problémy Ria s vyčíslením nákladů a využitím olympijských staveb je nepříjemnou zprávou pro Mezinárodní olympijský výbor. Ten má stále větší problémy získat další pořadatelská města, podotkl Bloomberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám