Hlavní obsah

OKD zvažuje, že bude po Bakalovi a NWR požadovat dalších 40 miliard

– Ostrava • Aktualizováno

Těžební firma OKD, která minulý týden podala u krajského soudu žalobu na vlastního akcionáře New World Resources (NWR) a bývalého spolumajitele Zdeňka Bakalu, zvažuje, že po nich bude vymáhat dalších 40 miliard korun. Informoval o tom Český rozhlas. Dosud OKD chtělo 24,5 miliardy.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Bakala

Článek

V průběhu letošního roku, když firma připravovala insolvenci, zástupci těžební společnosti několikrát veřejně sdělili, že management OKD inicioval interní audit, aby se objektivně seznámil s hospodařením minulých vedení společnosti.

„Ta žaloba zní explicitně na 24,5 miliardy, ale zahrnuje i klauzuli, že nevylučujeme, že budeme žalovat o dalších 40 miliard korun z důvodu neoprávněně vyplacených dividend,” řekl Právu mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Podle něj chce firma dát nyní prostor žalovaným, aby se seznámili s textem. „Takže nechceme k tomu zatím poskytovat bližší informace, připravujeme však pro média briefing, na kterém v nejbližších dnech seznámíme i za účasti právních zástupců s problematikou této žaloby i dalších věcí, které v tuto chvíli v OKD jsou,“ nastínil mluvčí.

V úpadku od května

Čelechovský zopakoval, že žalobu podala OKD, ale s vědomím věřitelského výboru. „Věřitelský výbor o tom byl samozřejmě informován, protože my všechny kroky, které děláme, musíme konzultovat s věřitelským výborem, jenž k tomu musí zaujmout stanovisko,“ objasnil Čelechovský.

OKD je v úpadku od letošního května. NWR je jejím vlastníkem. Majitelem většiny hlasovacích práv v NWR jsou od letošního února nadnárodní investiční fondy Ashmore Group, M a Gramercy, které se spojily do neformálního uskupení Ad Hoc Group (AHG).

Předtím byla většinovým akcionářem firmy skupina CERCL, která z poloviny patří podnikateli Zdeňku Bakalovi.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Finančník Zdeněk Bakala

Reklama

Související články

Arca Capital podala kvůli OKD trestní oznámení

Společnost Arca Capital Bohemia, patřící do skupiny Arca Capital finančníka Pavola Krúpy, podala v kauze těžební společnosti OKD trestní oznámení. Obává se, že...

Výběr článků

Načítám