Hlavní obsah

OECD zhoršila odhad růstu světové ekonomiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zhoršila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 2,9 procenta, zatímco dosud počítala s tříprocentním růstem. Příští rok tempo růstu dál zpomalí a dosáhne 2,7 procenta, globální ekonomika se ale vyhne takzvanému tvrdému přistání. OECD to uvedla ve své středeční zprávě.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V celosvětovém měřítku OECD očekává, že růst v rozvíjejících se ekonomikách bude lepší než v průmyslových zemích. V roce 2025 pak organizace počítá s růstem o tři procenta s tím, jak příjmy porostou a klíčové úrokové sazby pravděpodobně klesnou.

Letošní prognózu pro Spojené státy OECD zvýšila na 2,4 procenta z dosud předpokládaného růstu o 2,2 procenta.

Výhled na příští rok zvýšila z dosavadních 1,3 na 1,5 procenta. Odhad letošního růstu eurozóny organizace ponechala na 0,6 procenta, na příští rok jej ale snížila na 0,9 z dříve uváděných 1,1 procenta.

Tvrdým přistáním ekonomiky se rozumí její prudké zpomalení, které se neobejde bez vedlejších negativních dopadů na podniky a spotřebitele.

Ačkoli se toto riziko v USA i jinde ve světě zmírnilo, riziko recese stále trvá. Na vině jsou přetrvávající problémy na trhu s bydlením, vysoké ceny ropy a pomalé poskytování úvěrů, uvádí OECD.

Organizace také očekává zpomalení čínské ekonomiky. Ta se potýká s problémy v realitním sektoru a spotřebitelé více šetří tváří v tvář nejistým vyhlídkám.

Její růst se podle prognózy OECD zmírní z letošních 5,2 na 4,7 procenta v roce 2024, což je v obou případech nepatrně více, než OECD odhadovala v září. V roce 2025 čínská ekonomika dál zpomalí a tempo růstu dosáhne 4,2 procenta, očekává organizace.

Centrální banky, zejména ve Spojených státech a v Evropě, až donedávna velmi výrazně zvyšovaly úrokové sazby s cílem omezit inflaci.

Podle OECD by měnová politika také měla zůstat restriktivní, a to dokud se neobjeví jasné známky, že základní inflační tlaky jsou trvale sníženy.

OECD: Česko letos čeká mírná recese a vysoká inflace

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám