Hlavní obsah

Odchod Řecka z eurozóny jeho problémy nevyřeší, míní šéf ECB

Novinky, pit
Berlín

Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi nesouhlasí s případným odchodem Řecka z eurozóny. Tento krok by podle něj nevyřešil problémy, s nimiž se jihoevropská země potýká, vedl by k vyšší inflaci a nestabilitě. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi

Článek

V rozhovoru pro německý list Bild Draghi rovněž uvedl, že se stavěl proti návrhu na ustavení eurobondů a vyslovil se proti „transferové unii“ v eurozóně, v níž finančně silnější země podporují jejich slabší protějšky.

„Odchodem a možností devalvovat svou měnu by se toho příliš nezlepšilo,“ sdělil Draghi. Podle bankéře by sice tlak na reformy polevil, na druhou stranu by ovšem vyskočila inflace a zvýšila by se nestabilita. „V dohledné době by nikdo Řecku nepůjčil potřebné peníze,“ dodal Draghi.

Podle Draghiho mají Řekové za účelem obnovení jejich konkurenceschopnosti co do činění s poklesem životní úrovně. Tato ztráta prosperity se pak projevuje například snížením mezd.

Draghi věří, že Řecko se vymaní z klesající spirály, pokud bude provádět nezbytné reformy. „K překonání krize potřebuje Řecko stabilní politické prostředí,“ dodal bankéř. Parlamentní volby by se měly v této jihoevropské zemi uskutečnit na přelomu dubna a května.

Reklama

Výběr článků

Načítám