Hlavní obsah

Objednávky letadel Boeing za poslední dva měsíce? Nula

Chicago

Výrobce letadel Boeing se ocitl v nepříjemné situaci, v úterý firma uvedla, že za měsíc květen neobdržela ani jednu objednávku na nový stroj. S nulovou poptávkou se potýkala i v dubnu. Z předchozích objednávek dodala společnost zákazníkům v květnu 30 letadel, což znamená meziroční pokles odbytu o 56 procent. Jde o důsledek přerušení dodávek letounů 737 MAX po tragických nehodách v Indonésii a v Etiopii.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Boeing 737-800 vzlétá z Palmy de Mallorca.

Článek

Evropský konkurent Airbus v květnu dodal zákazníkům 81 letadel, což bylo o 59 procent více než před rokem, informovala agentura Reuters.

Podle stanice CNN ale situace Boeingu není úplně kritická, neboť stále vyřizuje dřívější objednávky na asi pět tisíc letadel, takže stávající zákazníci patrně nemají potřebu v současnosti objednávat další.

K nulové poptávce v květnu přispělo také zrušení objednávky na 71 strojů 737 MAX, které ale nemělo nic společného se dvěma tragickými nehodami tohoto modelu. Jak připomíná CNN, šlo o objednávku indické letecké společnosti Jet Airways, která se ale v současnosti potýká s vážnými ekonomickými potížemi.

Boeing 737 MAX společnosti Ethiopian Airlines se letos 10. března zřítil krátce po startu z etiopské metropole Addis Abeby. Na palubě bylo 157 lidí, nikdo nepřežil. Stejný stroj měl nehodu loni v říjnu, kdy letadlo nízkonákladové společnosti Lion Air se 181 pasažéry a osmi členy posádky havarovalo krátce po startu z letiště v Jakartě. Ani tehdy neštěstí nikdo nepřežil.

Provoz letounů Boeing 737 MAX byl po těchto nehodách po celém světě pozastaven. Boeing v polovině března také přerušil dodávky strojů 737 MAX zákazníkům. Začátkem dubna pak oznámil, že se rozhodl dočasně snížit tempo výroby těchto letounů téměř o pětinu na 42 strojů měsíčně.

Reklama

Související témata:

Související články

Objednávky boeingů jsou na nule

Vedoucí činitelé Federální letecké správy (FAA) náležitě nedohlíželi na bezpečnostní testy systému kontroly řízení letounu Boeing 737 MAX. Tuto znepokojující...

Výběr článků

Načítám