Hlavní obsah

Odbory OKD odvolaly stávkovou pohotovost

Právo, ab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Odboráři těžební firmy OKD v pondělí odvolali stávkovou pohotovost. Vyhlásili ji koncem února kvůli tomu, že se nemohli dohodnout s vedením na letošním navýšení mezd. Minulý týden se však referenda o stávce nezúčastnil dostatečný počet zaměstnanců na to, aby stávku odbory mohly vyhlásit. Právu to řekl předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík.

Článek

Odborářům tak nezbylo než přistoupit na navýšení mezd o tři procenta s platností od 1. dubna, navržené zprostředkovatelem. Vedení firmy návrh přijalo už předposlední březnový týden. „Teď už jen technicky připravíme dodatek ke kolektivní smlouvě, předpokládám, že do týdne by mohl být podepsán,“ řekl v úterý Pytlík.

Pro stávku sice hlasovalo přes 90 procent těch zaměstnanců, kteří přišli k referendu, avšak pro vyhlášení stávky nebyla splněna podmínka alespoň padesátiprocentní účasti v referendu. Hlasovat totiž přišlo jen 47 procent zaměstnanců.

Vedení OKD podle mluvčího společnosti Vladislava Sobola považuje zmíněný návrh zprostředkovatele za dobrý kompromis pro zaměstnance i pro firmu.

Společnost OKD má přes 13 tisíc kmenových zaměstnanců. Minulý rok průměrná mzda ve firmě dosáhla 36 498 korun, průměrný výdělek pracovníků na šachtách činil 35 123 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám