Hlavní obsah

Odboráři demonstrovali před Temelínem za vyšší mzdy

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Zhruba dvě stovky odborářů protestovaly v úterý odpoledne před jadernou elektrárnou Temelín za zvýšení mezd. Po několika měsících kolektivního vyjednání s vedením společnosti ČEZ to ale stále na dohodu nevypadá. Odboráři požadují zvýšení platů o osm procent, ČEZ nabízí maximálně pět. Obě strany tvrdí, že neustoupí.

Foto: Dana Ehlová

Dagmar Nováková z Informačního centra v Dobrušce "hlásí", že jsou zde na novou turistickou sezónu dobře připraveni.

Článek

"Platy nejsou zelenina, sami neporostou, musíme se o ně postarat," oslovil demonstrující odborový předák z jaderné elektrárny Dukovany Jiří Jedlička, který spolu s předsedou temelínských odborů Františkem Hamanem opakovaně deklaroval odhodlání požadavky zaměstnanců prosadit. Oba současně tvrdě kritizovali postup ČEZu vůči protestujícím odborářům. "Máme informace o tom, že vedení elektrárny vyhrožovalo některým kolegům, že pokud se protestu zúčastní budou v další vlně propouštění první na řadě," řekl demonstrantům Haman. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář toto prohlášení ovšem jednoznačně odmítl.

Odboráře z jaderných elektráren přijel k Temelínu podpořit i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů, senátor Milan Štěch (ČSSD). "Pokud se chceme přiblížit Evropské unii, musí se tam přiblížit také naše mzdy," uvedl ve svém vystoupení s tím, že požadavky odborů považuje za oprávněné. "Kolegové z odborových organizací jaderných elektráren jsou připraveni se dohodnout, ale ten kompromis musí být oboustranně přijatelný," sdělil Právu Štěch.

Podle výkonného ředitele pro jadernou energetiku společnosti ČEZ Zdeňka Linharta však požadavky odborů, které prosazují nárůst tarifních mezd o osm procent, zůstávají nadále nepřijatelné. "Při splnění návrhu odborů na růst mezd by podle vedení společnosti celkové zvýšení průměrného výdělku činilo až 17 procent," zdůraznil. Kolektivní smlouva se uzavírá na tři roky, což by zaměstnancům jaderných elektráren garantovalo růst mezd v tomto období o 51 procent.

Průměrný plat zaměstnanců jaderných elektráren s tarifní mzdou byl loni asi 27 tisíc korun. Vedoucí pracovníci se smluvními platy si vydělávají zhruba dvojnásobek. "I nejhůře placený směnový pracovník měl minimálně o 1000 korun více, než činí průměr v České republice," poznamenal Linhart.

Další kolo ve čtvrtek

Kolektivní vyjednávání v ČEZ bude pokračovat ve čtvrtek. Vedení společnosti na něm chce odborům předložit nový návrh, který se týká provázání mzdy na dovolenou a na Vánoce s hospodářskými výsledky. Zatím činí 13. a 14. plat 25 procent průměrné mzdy. Podle návrhu vedení by měl korespondovat s hospodářskými výsledky firmy. Předseda odborů v Dukovanech Jedlička ovšem připomněl, že loni byl zisk firmy historicky nejvyšší a přesto 13. a 14. plat představoval "pouhých" 29 a 32 procent. "V minulosti přitom byly stoprocentní," dodal.

Kolektivní smlouvu nyní v elektrárenské společnosti nahradily mzdové předpisy. Linhart uvedl, že bez kolektivní smlouvy by firma mohla fungovat celý rok. "Není to ale náš cíl," podotkl. Pokud by nebyla podepsaná kolektivní smlouva, nebylo by možné vyplácet nadstandardní odstupné až do výše desetinásobku výše průměrného měsíčního výdělku. Pro směnové pracovníky by to znamenalo šest směn navíc, protože kratší pracovní dobu lze upravit jen v rámci kolektivní smlouvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám