Hlavní obsah

Odboráři demonstraci ukončili, další chystají na pondělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ne deset, ale necelé dva tisíce odborářů se ve čtvrtek sjely do Prahy, aby zde vyjádřily nespokojenost s návrhem reformy veřejných financí. Pořadatelé pritom očekávali až 10 000 lidí. Na Staroměstském náměstí pak celý protest krátce po 12. hodině skončil. Další demonstraci by Praha měla zažít v pondělí.

Foto: Vratislav Konečný

villa Shatterhand

Článek

V Praze na Letné se sešlo jen asi 1000 odborářů a na Hlavní nádraží jich přijelo dalších necelých pět set. Protestní shromážeění se dalo do pohybu. Odboráři s křikem a zaťatými pěstmi prošli kolem Úřadu vlády a zamířili na Staroměstské náměstí.

Na Letnou mělo podle ohlášení odborářů přijet 80 autobusů. Krátce po 10. hodině jich tu však parkovalo jen 30. Policie odhaduje počet odborářů na 1500 lidí. Odborářům je trnem v oku vládní reforma veřejných financí, kterou sice považují za nutnou, avšak ne v té podobě v jaké ji navrhuje vláda.

Poklidný průvod organizovaný Asociací samostatných odborů za malé asistence policie sešel Chotkovými sady a zamířil k Úřadu vlády. Asi 500 metrů dlouhý průvod však kolem budovy vlády jen prošel. Odboráři se zaťatými pěstmi ministrům do oken pokřikovali Hanba!, Pryč v vámi! a Ven!

Dopravní provoz v oblasti Čechova mostu a ulice Na Františku musela z důvodu průchodu demonstrantů řidit policie. Za pískotu a lokálních pokřiků demonstranti nesou transparenty s nápisy: Manažeří do EU limuzínou, ostatní o žebrácké holi; Lékaři: Děkujeme, odejděte; Chudým seberou, bohatým přidají; Reforma, nebo deforma veřejných financí.

Oborový předák: Peníze vládě nedáme, hanba

Na poloprázdném Staroměstském náměstí se ke slovu dostali odboroví předáci. Za pořádající Asociaci samostatných odborů vystoupil Bohumír Dufek. Emotivní projev prokládal slovem hanba snad za každou větou. "Stát se chová jako loupeživý rytíř. Chtějí od nás stále více peněz, ale mi jim je nedáme. Hanba!" pronesl Dufek. "Vláda nám připravila žebrácké důchody. Hanba!".

Před demonstranty vystoupili i předseda železničních odborů Jaromír Dušek a předseda LOK-SČL Milan Kubek. "Vláda se chová jako obrácený Jánošík. Chudým bere a bohatým dává," uvedl Dušek. Kubek byl radikálnější a zaútočil proti politikům, když pronesl: "Politik, který hrabe, že mu čtyři ruce nestačí, mlaská a chrochtá, nemá co říkat občanům, ať si utahují opasky." O chvíli později následovalo prohlášení z jiného soudku. "V českých nemocnicích chybí 550 lékařů a na jejich místa přichází stále více a více pracovníků z exotických zemí," zahřímal Kubek.

Lékaři ve stávce

Někteří pacienti by se u lékaře mohli dnes setkat s tím, že budou přeobjednáni na jiný den. Lékaři sdružení v LOK-SČL totiž ve čtvrtek stávkují. Část lékařů Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů (LOK-SČL) se účastní odborářské demonstrace.

V LOK je sdruženo asi 5500 členů. Většina z těchto lékařů však čtvrteční stávku podpoří pouze manifestačně. V ordinacích budu vyvěšeny letáky, vysvětlující proč stávkují.

Reklama

Související články

Zdravotníci dostanou na platy pět miliard

Na zvýšení platů a na zavedení nového systému odměňování podle 16třídní tarifní tabulky v příštím roce dostanou zdravotníci pět miliard korun. Tyto peníze...

Školy se v září možná neotevřou

Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Reagují tak na neúspěšné jednání s vládou o penězích. Vládní návrhy podle názoru odborů nezajišťují dostatečný...

Výběr článků

Načítám