Hlavní obsah

Obyvatelé zemí eurozóny si zatím chtějí euro podržet, zjistil průzkum

– Londýn
Novinky, pit

Většina obyvatel Řecka, Německa, Francie, Itálie i Španělska si v současné době přeje zachování jednotné evropské měny. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na výsledky průzkumu společnosti Ipsos.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Celkem šest z deseti respondentů z výše uvedených států vyslovilo přání, aby jejich země nadále zůstala v 17členné eurozóně. Stejný počet ale požaduje, aby se referendum ohledně setrvání reálně uskutečnilo. Nejvíce o ně stojí v Německu, kde je to sedm z deseti lidí.

Nejsilnější podporu pro euro zaznamenal průzkum v Řecku, kde se pro jednotnou evropskou měnu vyslovily tři čtvrtiny dotázaných. Přesto právě o této jihoevropské zemi se v poslední době mluví jako o žhavém kandidátu na vystoupení z eurozóny. Více v tomto směru určitě napoví výsledek parlamentních voleb, které se uskuteční 17. června.

Evropské politické špičky nyní otevřeně hovoří o možnosti odchodu Řecka z eurozóny. Zatímco nadále vyzývají Atény, aby nadále plnily reformy požadované v rámci zahraniční pomoci, souběžně připravují plány ohledně vystoupení Řecka.

Pokud jde o Německo a Itálii, tady byli respondenti k setrvání eura daleko opatrnější. Jednotnou evropskou měnu podpořilo shodně 57 dotázaných. Naopak Francouzi za euro horovali celkem dost, když téměř tři čtvrtiny byli pro.

„Bez ohledu na nepokoje a diskuse, které probíhají v těchto klíčových zemích, to vypadá, že v současné době lidé ještě chtějí zachovat euro,“ komentoval výsledky John Wright z Ipsosu.

Reklama

Výběr článků

Načítám