Hlavní obsah

Obědy v restauracích opět zdražily. Rozdíly mezi městy mohou být i skoro 50 korun

2:41
2:41

Poslechněte si tento článek

Přes 220 korun lidé v průměru utratí za jedno polední menu v Praze. V porovnání s dubnem jde o nárůst zhruba o korunu padesát. Podobně jsou na tom i další krajská města napříč republikou. Třeba v Brně zaměstnanci za oběd zaplatí 208 korun v porovnání s dubnovými 207,30 Kč.

Článek

Více než dvě stovky za oběd v restauraci lidé dali v květnu hned ve čtyřech krajských městech. Vedle dvou už zmíněných jsou to i České Budějovice, kde podle květnových čísel stojí oběd 204,30 koruny. V Liberci si pak lidé musejí připravit 203,10 koruny.

Na základě svých dat o platbách majitelů benefitních karet v restauracích to uvedla společnost Edenred CZ s tím, že v porovnání s dubnem vzrostly ceny ve všech sledovaných městech.

„Jedná se o první letošní výraznější meziměsíční nárůst. Na rozdíl od předchozích měsíců je také květnové zdražení patrné plošně,“ uvedla za ni Aneta Martišková.

Nejlevnější obědy zůstávají i přes zdražení v Olomouci, 171,80 koruny, ve Zlíně se 173,20 Kč a v Ústí nad Labem se 176,80 korunami. Celorepublikový průměr je 195,80 koruny.

Zvyšování cen překonalo růst průměrných mezd

Zdražování nebylo znát pouze ve srovnání s dubnem, ale i s předchozími roky. „Téměř ve všech krajských městech si připlatíme zhruba o 3,5 procenta více než v květnu 2024,“ řekla Martišková.

Od roku 2020 jsou ceny obědů vyšší téměř o polovinu a v porovnání s rokem 2014 dokonce více než dvojnásobné. Rostly přitom rychleji než průměrná mzda. Ta se od roku 2014 zvýšila zhruba o 82 procent, zatímco cena obědů vzrostla o 130 procent.

„Není tomu tak dávno, kdy na koupi poledního menu stačila strávníkům celorepublikově méně než stokoruna. V roce 2014 se pod tuto hranici vešla dokonce i Praha s 98 korunami za jeden oběd. V Pardubickém kraji k jeho koupi tehdy stačilo dokonce 75 Kč. V průběhu deseti let tedy pozorujeme, že se ceny více než zdvojnásobily,“ uvedla Martišková.

Že se jídlo v restauraci či z rozvážky stalo pro část lidí téměř luxusem, potvrzují i data o počtu realizovaných transakcí. Těch bylo v uplynulých měsících v průměru o přibližně 21 procent méně než před pandemií koronaviru.

„V nadcházejících měsících budeme pravděpodobně pozorovat dva pokračující trendy. Prvním z nich je pomalý a dlouhodobý nárůst cen obědů, který navíc obvykle zrychluje během července a srpna. Druhým bude pokračující prohlubování cenových rozdílů mezi jednotlivými regiony,“ dodala Martišková.

Výběr článků

Načítám