Hlavní obsah

Obavy ze zpomalení Číny zasáhly i evropské akcie

Čínské akcie v pátek opět výrazně oslabily, zasáhly je hlavně nepříznivé údaje o tamním zpracovatelském sektoru. Hlavní akciové indexy tak zaznamenaly nejprudší týdenní propad za více než měsíc. V poklesu kvůli obavám ohledně čínské ekonomiky pokračují také evropské burzy.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Investoři sledují vývoj na burze v Pekingu.

Článek

Hlavní index šanghajské akciové burzy Shanghai Composite odepsal 4,27 procenta a uzavřel na 3507,74 bodu. Za celý týden oslabil o 11,5 procenta. Index CSI300, který zahrnuje tři stovky největších firem obchodovaných v Šanghaji a Šen-čenu, klesl o 4,57 procenta na 3589,54 bodu. Jeho týdenní ztráta dosáhla téměř 12 procent.

Pokles čínských akcií má negativní dopady také na další asijské trhy. Hlavní index burzy v Tokiu Nikkei 225 se v pátek propadl o 2,98 procenta a dostal se tak na nejnižší úroveň od letošního května. Za celý týden si odepsal 5,3 procenta.

Panevropský index FTSEurofirst 300 vykazoval krátce po zahájení pátečního obchodování pokles o 1,6 procenta. Je tak na cestě k nejprudšímu týdennímu propadu v letošním roce. Mírně klesá i pražská burza, dopoledne o 0,21 procenta.

„Globální trhy se nacházejí v režimu paniky, protože se zřetelněji ukazuje plný rozsah zpomalování čínské ekonomiky," uvedl analytik Angus Nicholson ze společnosti IG.

Průzkum firem Caixin a Markit mezi nákupními manažery ukázal, že pokles aktivity v čínském zpracovatelském sektoru v srpnu dosáhl nejprudšího tempa za šest a půl roku, a to zejména kvůli slabé domácí poptávce a exportu.

„Přispěje to k dalším obavám ohledně růstu čínské ekonomiky,” uvedli ekonomové společnosti Capital Economics. „Nadále se však domníváme, že nálada je v současnosti nadměrně pesimistická a že politická podpora v nejbližších čtvrtletích omezí hospodářská rizika," dodali.

Reklama

Související témata:

Související články

Propad čínské měny ohrožuje celý svět

Při neočekávané devalvaci čínský jüan ztratil minulý týden dlouhodobě vůči dolaru jen tři procenta, přesto tato akce vyvolává v celém světě obavy, které se...

Výběr článků

Načítám