Hlavní obsah

O Unipetrol usiluje 17 firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O státní podíl v Unipetrolu dosud projevilo zájem 17 subjektů. Z toho 12 uchazečů Fond národního majetku schválil, zbylých pět požádal o doplnění informací, informoval ČTK místopředseda výkonného výboru fondu Pavel Kuta. Předběžné nabídky mohou subjekty podávat do 12. ledna.

Foto: Ryszard Perzynski (www.visual-studio.cz)

Adrenalin pumpuje v žilách, trať není pro sraby :)

Článek

Poté bude podle Kuty zřejmé, zda a jak se jednotliví zájemci spojí do konsorcií. Závazné nabídky na koupi 63 procent akcií holdingu fond očekává v polovině března. Do konce stejného měsíce by vláda měla vybrat nového vlastníka.

Soutěž na prodej státního podílu vyhlásil FNM na začátku listopadu loňského roku. Ekonomové odhadují, že by stát mohl z prodeje získat až 15 miliard korun. Z toho čtyři až 4,5 miliardy bude zřejmě hodnota pohledávek za dceřinými firmami holdingu.

Účast v privatizaci oficiálně oznámily maďarská ropná a plynárenská skupina MOL a polská PKN Orlen, která se tendru zúčastní spolu s českou firmou Agrofert. Zájem projevila také česko-slovenská finanční skupina Penta a kazašská ropná a plynárenská společnost KazMunaiGaz.

Dalšími zájemci jsou údajně maďarská BorsodChem, fond Raiffeisenbank CEE Privat Equity Fund s podporou fondu americké pojišťovny AIG, a dále málo známé firmy Romar Oil, Lobsters, Bohemia Best a Kazakhan Investment Company. Mezi nabídkami figuruje i pobočka ostravské hutní společnosti Vítkovice Research and Development. Zájem údajně mají i firmy Shell a italská ENI.

Reklama

Výběr článků

Načítám