Hlavní obsah

O další pomoci s energiemi zatím není jasno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) ve středu po jednání vlády zčistajasna oznámil přípravu navýšení pomoci pro chudší domácnosti kvůli zdražujícím energiím nad rámec úsporného energetického tarifu, který vláda schválila teprve před týdnem, plány jsou teprve v plenkách.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jozef Síkela na jednání Sněmovny

Článek

A tak zatímco sleva v rámci úsporného tarifu se domácnostem promítne v říjnových zálohách, další pomoc zřejmě tak rychlá nebude.

Předtím než změny navrhne vládě, bude Síkela o podobě pomoci ještě jednat s dalšími ministerstvy.

Z vyjádření prvního místopředsedy STAN Lukáše Vlčka vyplývá, že hnutí usiluje o to, aby podpora pro domácnosti u energií letos dosáhla zhruba 10 000 korun. To je výrazně více než u vládou schváleného úsporného tarifu, podle něhož má každá domácnost letos získat slevu v průměru okolo 4000 Kč, když vedle úlevy 2000 nebo 3500 Kč podle sazby za elektřinu uspoří na odpuštěném poplatku za obnovitelné zdroje energie (599 Kč za každou spotřebovanou megawatthodinu elektřiny).

Kalkulačka na úsporný tarif je venku. Kolik můžete dostat z eráru

Ekonomika

„Jde o návrh poslaneckého klubu hnutí STAN, který chce navýšit příspěvek z úsporného tarifu ještě tento rok v rámci projednávání revize rozpočtu v Poslanecké sněmovně,“ sdělil ve čtvrtek Právu mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka.

Ministerstvo průmyslu podle mluvčího „bude chtít svolat jednání s ministerstvem práce a sociálních věcí a resortem financí s cílem rychle poskytnout tento příspěvek více adresným způsobem sociálně zranitelným zákazníkům“. To má proběhnout ještě předtím, než poslanci začnou projednávat upravený státní rozpočet na letošek. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) plánoval, že revizi rozpočtu projedná Sněmovna tento měsíc.

O možné podobě další pomoci s energiemi tak zatím vůbec není jasno. Není jasné, pro koho, resp. pro kolik domácností bude ani jak bude vysoká a jak se bude vyplácet.

Elektřina za tři dny zlevnila na polovinu

Cena elektřiny na burze mezitím pokračuje v poklesu z pondělních historických maxim. Velkoobchodní cena pro německý trh s dodáním v příštím roce, která je pro Evropu klíčová, za tři dny klesla o více než 50 procent. Ve čtvrtek sestoupila na 486 eur (zhruba 11 900 Kč) za megawatthodinu (MWh), zatímco v pondělí poprvé překonala 1000 eur za MWh.

Opozice ve Sněmovně v noci kritizovala ceny energie, školství i Křivoklátsko

Domácí

Za poklesem podle analytiků stojí chystané regulační zásahy Evropské unie s cílem snížit ceny energií.

I tak je ale nyní cena elektřiny pro německý trh zhruba na desetinásobku sezonního průměru z posledních deseti let. „Předpokládaná intervence EU na trhu je vnímána jako velmi negativní pro ceny, přestože stále panuje velká nejistota ohledně toho, jaké kroky EU podnikne a jak přesně budou vypadat,“ uvedli analytici společnosti Energi Danmark.

Síkela chce na mimořádné radě ministrů EU příští pátek navrhnout oddělení cen plynu a elektřiny, protože právě dramaticky zdražující plyn vede k růstu cen proudu.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v říjnu v nizozemském virtuálním obchodním uzlu TTF se v pátek vyšplhala až do blízkosti 350 eur za MWh. Od té doby výrazně klesla a ve čtvrtek odpoledne se nacházela okolo 244 eur za MWh. Stále však zůstává mnohonásobně vyšší než před rokem, kdy se pohybovala pod 30 eury za MWh.

Reklama

Výběr článků

Načítám