Hlavní obsah

Nové enzymy srážejí cenu produkce biopaliv na úroveň ropy

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nucená produkce biopaliv vyvolala ve světě spíše víc problémů, než užitku, protože na výrobu jednoho litru se často spotřebovalo stejné množství ropy. Bez dotací byla biopaliva neefektivní. Nyní Dánové vyvinuli nové enzymy, které cenu produkce biopaliv dostávají na cenu produkce ropy - dva dolary na galon (10 Kč za litr).

Foto: Profimedia.cz

Řepka olejná se stala ikonou zemědělské produkce a s dotacemi od státu zežloutlo nejedno pole i v Česku.

Článek

Dokonce hned dvě společnosti podle serveru Popular Science nezávisle na sobě oznámily, že mají k dispozici enzymy, které zlevní výrobu biopaliv z celulózy. Přestože obě firmy zatím podrobnosti tají, podle odborníků takové oznámení znamená, že je na obzoru velký posun na trhu s ethanolem.

Potvrzení efektivní produkce biopaliv by navíc pomohlo odlehčit i trhu s ropou, který zažil před více než rokem rychlý růst cen a i v současnosti se udržuje cena ropy na trojnásobné ceně oproti 90. letům.

Biopaliva mají výhodu, že většina zemí světa má dostupné a obnovitelné zdroje celulózy, která se získává z rostlinného "odpadu", který vzniká při zemědělské výrobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám