Hlavní obsah

Nové byty v Praze netáhnou, přes dva tisíce jich zeje prázdnotou

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové byty postavené developerskými společnostmi v hlavním městě nejdou na odbyt. V Praze je tak v současnosti bez majitele pětina všech dokončených bytů, tedy zhruba 2301. Vyplývá to z analýzy společnosti Ekospol, která se zaměřila na developery s padesáti a více byty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nezájem o nové bydlení odpovídá celkovému poklesu na trhu. Jen v hlavním městě podle odhadů Ekospolu došlo loni k poklesu prodejů téměř o polovinu. Prodejci si však jen tak na své nepřijdou, nové byty totiž často tíží vysoká cena.

„Řada developerů si jednoduše nemůže dovolit zlevňovat, protože úvěrové financování těchto projektů a nacenění stavebních prací probíhalo v době realitního boomu. Přistupují tak pouze ke kosmetickým úpravám cen v řádu několika jednotek procent, což rozhodně nereflektuje současnou tržní situaci,“ vysvětlil Evžen Korer, generální ředitel Ekospolu.

Podle něj je vůbec nejvíce volných nových bytů v devátém pražském obvodu (celkem 574 bytů), zejména v oblasti Čakovic, Vysočan a Jarova. Na pomyslné druhé příčce je Praha 5 s téměř pěti stovkami volných bytů, hlavně na Zličíně a Stodůlkách. Více než tři stovky bytů zejí prázdnotou také v Praze 10 a 4.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám