Hlavní obsah

Novák chce snížit počet zaměstnanců ČSA o třetinu na 3000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéf dozorčí rady Českých aerolinií Václav Novák přišel v úterý na zasedání kontrolního orgánu s plánem na snížení počtu zaměstnanců firmy ze současných 4600 na 3000 lidí. Zároveň by se platy pilotů měly snížit o 45 procent.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Šéf dozorčí rady Českých aerolinií Václav Novák

Článek

Novák tak podle svých slov dodržel slib, že jeho plán na ozdravení firmy bude radikálnější než plán prezidenta Radomíra Lašáka. Lašák počítá s odchodem 860 lidí do jara příštího roku. Novák zároveň navrhuje snížení platů pilotů o 45 procent, letušek o 25 procent a ostatních zaměstnanců o 15 procent.

Celkem chce Novák příští rok ušetřit firmě tři miliardy v nákladech. Miliardu by aerolinie měly uspořit na mzdových nákladech, další miliardu úspor má přinést "drastické omezení zaměstnaneckých benefitů", další omezení nákladů má vynést třetí miliardu.

Na dozorčí radě dnes byly prezentovány dva plány. Kromě Nováka přednesl své představy prezident Radomír Lašák, jehož plán již rada v minulosti - ještě pod vedením Ivana Kočárníka - schválila, a který se nyní uskutečňuje. Běží například propouštění, pokračuje také příprava prodeje několika letadel a bezcelních obchodů.

Definitivní rozhodnutí o dalších krocích vedení společnosti rada odložila na 19. října. Podle ministra Janoty se oba plány liší v předpovědích výnosů na příští rok, přičemž Novák prý je větší pesimista. Oba plány by se podle ministra měly uvést v soulad, aby byly porovnatelné. V tom má managementu a radě pomoci privatizační poradce, společnost Deloitte.

Ministr dopravy Gustáv Slamečka po jednání řekl, že vláda rozhodne o případném prodeji firmy konsorciu Unimex Travel Service na zasedání 26. října. Slamečka přitom potvrdil číslo již dříve prezentované Českou televizí, že dozorčí rada očekává letos ztrátu Českých aerolinií v rozmezí 2,8 až 3,1 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám