Hlavní obsah

Nobelovu cenu za ekonomii získali dva Američané za bádání v oblasti inovací a změny klimatu

• Aktualizováno
Novinky, bož

Nobelovu cenu za ekonomii letos získali Američané William Nordhaus a Paul Romer. Komise ocenila, že na pole ekonomie přinesli poznatky z oblasti klimatických změn a technologických inovací. Jména laureátů v pondělí zveřejnila Královská švédská akademie věd. Ocenění doprovází finanční odměna ve výši devět milionů švédských korun (22 miliónů korun).

Foto: Tt News Agency, Reuters

Nobelovu cenu za ekonomii letos získali Američané William Nordhaus a Paul Romer.

Článek

William D. Nordhaus obdržel cenu za „integraci změn klimatu do dlouhodobé makroekonomické analýzy” a Paul Romer za „integraci  technologických inovací dlouhodobé makroekonomické analýzy”.

Nordhaus působí jako profesor na Yaleově univerzitě. Jeho přínos spočívá v zásadním výzkumu v oblasti ekonomie změny klimatu, který došel k závěru, že lidstvo ignoruje obrovské náklady nečinnosti.

„Jakmile začneme se snahou o snížení emisí uhlíku, budeme překvapeni, že to nebylo tak těžké, jak jsme si mysleli. Nebezpečí velmi alarmistických předpovědí spočívá v tom, že lidi vedou k pocitům apatie a beznaděje,” uvedl Nordhaus v reakci na udělení ceny.

Romer ocenění nečekal

Druhý laureát Paul Romer, který působí jako profesor na newyorské univerzitě, také zdůraznil důležitost optimismu v boji proti klimatickým změnám. „Lidé jsou schopni skvělých výsledků, pokud tak nastavíme naši mysl,” řekl.

„Jedním z dnešních problémů je, že si lidé myslí, že ochrana životního prostředí bude tak nákladná a obtížná, že raději chtějí problém ignorovat a tvářit se, že neexistuje,” dodal. Romer dále řekl, že své vítězství nečekal a že nepřijal dva nevyžádané hovory z neznámého čísla. Naštěstí se komise nenechala odbýt a zavolala i potřetí.

Oficiální název ocenění je Cena Švédské národní banky za rozvoj ekonomické vědy na památku Alfreda Nobela.

Reklama

Výběr článků

Načítám