Hlavní obsah

NKÚ: Třetinu dotací na podporu hromadné dopravy se nepodaří vyčerpat

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba třetinu z 11,7 miliardy korun, které ministerstvo dopravy vyčlenilo z unijního operačního programu Doprava 2014–2020 na podporu hromadné dopravy ve městech, se nepodaří vyčerpat. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který poukázal na nedostatek kvalitně připravených projektů, odklad výstavy metra D i na skutečnost, že ministerstvo nebude schopné zjistit přínosy podpořených projektů. Resort se závěry nesouhlasí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Resort od roku 2016 schválil 42 projektů na výstavbu či modernizaci městské a příměstské dopravy. Ke konci října loňského roku nicméně bylo dokončeno pouze devět z nich.

„Z peněz vyčleněných na tuto podporu se navíc nepodaří vyčerpat minimálně 34 procent,” konstatoval NKÚ a připomněl nedostatek kvalitně připravených projektů i skutečnost, že pět miliard vyčleněných na stavbu metra D se kvůli posunu termínu stavby nestihne vyčerpat.

Resort připomíná, že stavbu metra nemohl ovlivnit, nicméně finance podle něj bude možné využít při výstavbě městské drážní dopravy.

Stavbu metra D odsouhlasili zastupitelé. První má být úsek Pankrác - Nové Dvory

Ekonomika

Kontroloři ministerstvu vyčetli i to, že sleduje pouze výsledky projektů a nebude tak moci průběžně vyhodnocovat, zda a jak podpořené investice zvýšily zájem o veřejnou dopravu.

Ani s tím ministerstvo nesouhlasí a tvrdí, že skutečný přínos projektů lze hodnotit až s odstupem, kdy lze vyhodnotit veškerá kritéria. Podle mluvčího resortu Františka Jemelky nyní ministerstvo připravuje hodnotící studii, která bude moci využít i data za určitou dobu provozu.

Reklama

Výběr článků

Načítám