Hlavní obsah

Nízkorozpočtové Smart Wings přepravily za rok 280 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přesně rok působí na českém trhu diskotní aerolinky Smart Wings, které provozuje soukromá společnost Travel Service. Za dobu své existence přepravily 280 tisíc lidí. Na rozdíl od mateřské firmy, která se specializuje na charterové lety, Smart Wings mají pevné destinace.

Článek

Smart Wings během roku svého působení zavedly věc mezi nízkonákladovými linkami ojedinělou - spolupráci s jinou společností. Konkurence na trase Praha - Curych je přiměla ke spolupráci s Helvetic Airlines. Švýcarské aerolinky nyní zajišťují přepravu a Smart Wings jim v Praze poskytují obchodní zázemí.

Společnost kromě toho létá do Londýna, Madridu, Říma, Amsterodamu, Kodaně, Paříže a od začátku května také do řeckých a kyperských přímořských letovisek. Zisk za loňský rok nezveřejnila, ale odhaduje se na několik desítek miliónů korun včetně poboček v Maďarsku a Španělsku.

Společnost Travel Service provozuje deset letadel typu Boeing 737. Služeb aerolinek, které cestující přepravují na charterových letech, tedy například na cestách na dovolenou, loni využilo 1,7 miliónu lidí. Na trhu charterových letů v ČR má firma asi padesátiprocentní podíl.

Největší české aerolinky České aerolinie přepravily loni 4,34 miliónu cestujících a měly zisk 250 miliónů korun. O spojení ČSA a Travel Service se stále spekuluje. ČSA podle svého šéfa Jaroslava Tvrdíka dokonce požádaly antimonopolní úřad o názor, zda by spojení ohrozilo český trh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám