Hlavní obsah

Nezaměstnaných stále přibývá, o jedno místo se pere 12 lidí

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Růst počtu lidí bez práce opět zrychlil. Podle statistik ministerstva práce a sociálních věcí přibylo v červenci nezaměstnaných o více než 21 tisíc. Míra nezaměstnanosti tak vzrostla na 8,4 procenta. Celkem je bez práce 485 319 lidí. Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 11,6 uchazeče.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"O žádné překvapení se nejedná. Dramatický pokles počtu pracovních míst máme už za sebou, ale ještě daleko je doba, kdy začnou naopak růst,“ komentovala čerstvá data analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Podle úřadu je v Česku volných míst jen 41 763, což je oproti loňsku o více než 108 tisíc méně. V některých regionech je šance na nové zaměstnání takřka mizivá. Například na Děčínsku je na jedno volné místo 59,7 uchazeče, na Karvinsku 54 uchazečů, na Jesenicku pak 46.

Okresy s nejvyšší nezaměstnaností (v %):
Most16,3
Karviná14,6
Šumperk14,2
Bruntál13,8
Děčín13,7
Okresy s nejnižší nezaměstnaností:
Praha-východ2,8
Praha3,2
Praha-západ3,3

V červnu bylo podle úřadu na osm procent nezaměstnaných. Podle analytiků bude počet lidí bez práce v následujících měsících nadále růst. Lze očekávat, že nezaměstnanost stoupne až na hranici deseti procent.

"Během následujících měsíců počet nezaměstnaných překročí hranici půl miliónu osob. I přes první signály stabilizace ekonomiky očekáváme na konci roku míru nezaměstnanosti nad 9 procenty,“ uzavřela Horská. 

Reklama

Výběr článků

Načítám