Hlavní obsah

Nezaměstnaných Čechů proti loňsku přibylo o 163 tisíc

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet lidí bez práce v Česku během třetího čtvrtletí letošního roku vzrostl na 7,4 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle něj bylo nezaměstnaných oproti loňsku o 163 tisíc více.

Článek

Podle ČSÚ bylo na konci září bez práce celkově 387 tisíc lidí. Mezi nimi figurují zejména lidé se základním vzděláním, následují je lidé se středním vzděláním bez maturity včetně vyučených.

„Rychlost, s jakou nezaměstnanost roste, je nejvyšší v historii ČR a překonala i rekord recese z konce devadesátých let,“ komentoval data analytik ČSOB Petr Dufek.

Nutné je dodat, že úřad používá jinou metodiku než ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle něj byla míra nezaměstnanosti na konci září 8,6 procenta. Údaje za říjen budou známy v pondělí.

„Zaměstnanost v české ekonomice klesá už od začátku roku a ještě dále klesat bude. Volných pracovních míst stále ubývá a nová v podstatě nevznikají. Po silném propouštění v průmyslu navíc zřejmě přijdou se zpožděním na řadu i některá další odvětví,“ uzavřel Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám