Hlavní obsah

Nezaměstnanost znovu klesla, v následujících měsících ale bude růst

Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla na 3,4 procenta ze zářijových 3,5 procenta. Úřad práce evidoval 251 689 uchazečů o zaměstnání. Je to zhruba o 10 500 lidí méně než v předchozím měsíci a o téměř 20 tisíc lidí méně než loni v říjnu, kdy nezaměstnanost dosahovala 3,7 procenta.

Foto: Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

V meziměsíčním srovnání se v desátém měsíci letošního roku dál snížila i nabídka volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich nabízeli 352 454, zhruba o 5500 méně. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Úřad práce ČR.

Nezaměstnanost víceméně klesá od března. Na začátku roku se kvůli omezením v době epidemie koronaviru vyšplhala na 4,3 procenta. Na stejné úrovni jako v říjnu byla naposledy loni v dubnu.

„V následujících měsících nezaměstnanost s největší pravděpodobností v souvislosti s útlumem sezonních prací, zejména v zemědělství a v lesnictví, vzroste. Situace na trhu práce se bude odvíjet především od aktuální epidemické situace,“ uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Hlad po zaměstnancích roste

Finance

Nejvyšší míru nezaměstnanosti vykazuje Moravskoslezský kraj, a to 5,1 procenta. O desetinu procenta méně eviduje Ústecký kraj. Naopak nejnižší nezaměstnanost hlásí na Pardubicku (2,1 procenta).

Za poslední rok se pak situace nejvíce proměnila v Karlovarském kraji, kde podíl nezaměstnaných osob oproti říjnu 2020 poklesl o 0,7 procenta na 4,3 procenta.

Podporu podle dat Úřadu práce pobíralo v říjnu zhruba 72 500 osob, což představuje 28,9 procenta všech uchazečů o zaměstnání. Ti pobírali v průměru 9 373 korun měsíčně. To je zhruba o 700 korun více než v loňském říjnu.

Zájem o dělníky a řidiče

Prostřednictvím Úřadu práce je aktuálně k dispozici celkem 352 454 volných pracovních míst, což je o 41 724 míst více než před rokem. Na jedno volné pracovní místo připadá v Česku v průměru 0,7 uchazeče o zaměstnání, uvádí úřad.

Největší zájem na pracovním trhu je o dělníky výstavby budov, obsluhu vysokozdvižných vozíků, montážní dělníky, pomocníky ve výrobě nebo uklízeče a řidiče nákladních automobilů.

Podle zářijových dat Eurostatu má Česko nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, a to 2,5 procenta, přičemž unijní průměr je 6,6 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám