Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku v únoru klesla na 3,5 procenta

Nezaměstnanost v Česku v únoru klesla na 3,5 procenta, což je o desetinu procentního bodu méně než v lednu. Bez práce bylo 263 433 uchazečů o zaměstnání, zhruba o 3600 méně než v předchozím měsíci. Naopak počet volných pracovních míst je více, zaměstnavatelé jich v únoru nabízeli 363 917, v lednu to bylo asi o 12 200 méně. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR.

Foto: Novinky

Nezaměstnanost v Česku.

Článek

Loni v únoru byla míra nezaměstnanosti 4,3 procenta a v únoru 2020, tedy před začátkem epidemie koronaviru, činila tři procenta.

„Pokud jde o výhled do dalších měsíců, bude se vše odvíjet od aktuální pandemické situace a s tím spojených přijatých bezpečnostních opatření. Do vývoje se s největší pravděpodobností promítne i válečný konflikt na Ukrajině,“ uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Zaměstnanci ÚP podle něj komunikují se zaměstnavateli, kteří nabízejí volná pracovní místa pro migranty z Ukrajiny, a oslovují další s dotazem, zda nemají zájem je přijmout. I zaměstnavatelé se obracejí na pracoviště ÚP ČR a nová místa hlásí. „V současné době evidujeme téměř 13 000 takových pozic,“ doplnil.

Zástupce ZŠ: Největší potíž v začleňování uprchlíků do škol je kapacita

Věda a školy

Nejvyšší nezaměstnanost byla v únoru v Ústeckém kraji, kde dosahovala 5,3 procenta, následoval Moravskoslezský kraj s 5,2 procenta a Karlovarský kraj se 4,3 procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji, kde činil v únoru podíl nezaměstnaných 2,6 procenta.

Meziročně se situace nejvíce změnila v Karlovarském kraji, kde podíl nezaměstnaných proti loňskému únoru klesl o 1,7 procentního bodu.

Bez práce byli nejčastěji uchazeči o zaměstnání s nižší kvalifikací, především s vyučením bez maturity a se základním vzděláním. Zaměstnavatelé mají zájem o dělníky výstavby budov, obsluhu vysokozdvižných vozíků, montážní dělníky, pomocníky ve výrobě nebo řidiče nákladních automobilů, uklízeče a zedníky. Na jedno volné pracovní místo připadá v ČR v průměru 0,7 uchazeče o zaměstnání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám