Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku klesla, počet volných míst je rekordní

Novinky, tov
Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku klesla v srpnu na 6,2 procenta z 6,3 procenta v červenci. Úřady práce evidovaly 450 666 lidí bez práce. Počet volných míst stoupl na 103 768, což je nejvíc od prosince 2008. Informoval o tom v úterý Úřad práce ČR.

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

V mezinárodním srovnání se ČR drží dlouhodobě pod evropským průměrem. Analytici odhadovali stagnaci nezaměstnanosti na červencové úrovni. Stejně nízká nezaměstnanost jako v srpnu byla v Česku poprvé již letos v červnu.

Nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha-východ (2,8 procenta), Prachatice (3,1 procenta) a Rychnov nad Kněžnou (3,4 procenta). Nejvyšší je naopak v okresech Most (11,7 procenta), Karviná (11,2 procenta) a Ústí nad Labem (11 procenta).

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

„Navzdory snížené aktivitě na trhu práce během prázdnin se nadále zvyšoval počet volných pracovních míst – rekordní nárůsty v tomto ohledu hlásí všechny regiony. Například Olomoucký či Liberecký kraj evidují nejvyšší počet volných pozic od roku 2001. To svědčí o tom, že česká ekonomika oživuje,“ řekla zastupující generální ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková.

V nadcházejících měsících podle ní bude nezaměstnanost pravděpodobně stagnovat, nebo vlivem příchodu hlavní vlny absolventů do evidence a postupného ukončování sezónních prací mírně vzroste.

Tlak na růst mezd

„Nová místa vznikají ve zpracovatelském průmyslu, ve stavebnictví a rovněž ve službách. Rostoucí tržby firem a jejich ambicióznější investiční záměry tak vytvářejí nová místa téměř napříč celou ekonomikou,” uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

„Rostoucí nabídka volných míst spolu s přímým nedostatkem některých profesí konečně zrychluje i tempo zvyšování mezd v české ekonomice,” dodal ekonom.

Reklama

Výběr článků

Načítám