Hlavní obsah

Nezaměstnanost klesla pod čtyři procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti v Česku se po dvou měsících vrátila pod čtyři procenta, v březnu se snížila na 3,9 procenta. Vliv mělo teplé počasí, uvedl Úřad práce ČR.

Článek

Na konci března bylo bez práce 288 623 lidí, o 7484 méně než v předchozím měsíci. Počet volných pracovních míst se meziměsíčně zvýšil o 81 na 268 660 míst. Před rokem byla nezaměstnanost nižší, na konci března 2023 byla na 3,7 procenta.

Nezaměstnanost proti únoru klesla ve všech 14 krajích a v 68 z 77 okresů Česka.

„Díky mimořádně teplému počasí se do celorepublikového vývoje nezaměstnanosti v březnu již výrazně promítly začínající sezonní práce, například ve stavebnictví,“ řekl generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof.

Nezaměstnanost v únoru zůstala na čtyřech procentech

Ekonomika

K podnikání se podle něj také začaly vracet osoby samostatně výdělečně činné, které v zimě přerušily činnost a zvolily evidenci na úřadu práce.

Česko sice podle Krištofa má nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, stagnuje ale počet evidovaných volných míst, který zůstal už čtvrtý měsíc po sobě prakticky stejný a je stále nižší než počet uchazečů o zaměstnání.

„O to důležitější je, aby se lidé snažili průběžně vzdělávat i rekvalifikovat – je to nezbytné, aby získali lepší zaměstnání a mohli si vydělat víc. Trh práce se stále rychleji mění a s tím i poptávka po nových kompetencích a znalostech,“ dodal.

„Čísla potvrzují trend, že pokud hledá někdo práci, drží všechny trumfy. Naopak černého Petra si vytáhli zaměstnavatelé, kteří hledají kvalifikované pracovníky, ale bez výsledku. V oblasti HR je třeba vyvinout podstatně vyšší úsilí než před několika lety,“ komentoval ekonom Citfin Tomáš Volf.

Analytik: Volných míst přibylo, ale hledání práce nemusí být snadné

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám