Hlavní obsah

Nezaměstnaných je v Česku o 80 tisíc více než před rokem

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Nezaměstnaných bylo ke konci března celkem 306 616, uvedl ve středu Úřad práce ČR. Bez práce je tak v Česku o 80 938 lidí více než před rokem. Oproti únoru úřady práce evidují o 4847 uchazečů o práci méně. Podíl nezaměstnaných v populaci činil 4,2 procenta, což je o 1,2 procentního bodu více než před rokem.

Foto: Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

V meziměsíčním srovnání podíl uchazečů o práci na populaci klesl o 0,1 procentního bodu.

„S příchodem jarního období dochází k rozjezdu sezonních prací. Zaměstnavatelé tak momentálně hledají mimo jiné nové zaměstnance v zemědělství, lesnictví, ve stavebnictví, v logistice či e-shopech,“ uvedl generální ředitel úřadu Viktor Najmon.

„Dlouhodobý zájem mají i o kvalifikované řemeslníky a výrobní dělníky. Zároveň roste zájem ze strany měst a obcí o pracovníky v rámci veřejně prospěšných prací,“ dodal.

Proč mzdy dál rostou? Nejslabší dostali padáka

Ekonomika

Ačkoliv uchazečů o práci bylo o pár tisíc méně než před měsícem, v evidenci přibylo velké množství uchazečů nových. Jen jich bylo o něco méně než těch, kteří z evidence odešli nebo byli vyřazeni.

Foto: Novinky

Lidé před úřadem práce

Do evidence se nově přihlásilo 32 627 nezaměstnaných. To je o 104 více než o měsíc dříve. Nicméně 37 474 uchazečů evidenci opustilo. To je dokonce o 7555 více než v únoru.

S koncem podpory nezaměstnanost poroste

„Stále přetrvává disproporce v rámci oborů, která kopíruje obory nejvíce zasažené pandemií – gastro, cestování, kultura. Dá se předpokládat, že se nezaměstnanost bude letos postupně zvyšovat, tak jak budou končit jednotlivé programy podpory ze strany vlády,“ konstatovala ekonomka Jana Mücková ze skupiny LOGeco.

Zmatky, čekání a rozčarování: Němečtí policisté vraceli pendlery od hranic

Domácí

Meziměsíčně nezaměstnanost poklesla v 64 okresech. Nejvíce se snížila v okresech Pelhřimov (o 8,2 procenta), Chrudim (8,1 procenta) a Strakonice (8 procent). Naopak vzrostla ve 13 z nich. Největší nárůst zaznamenaly regiony Most (3,4 procenta), Sokolov (1,8 procenta) a Cheb (1,7 procenta).

Okresy Cheb a Sokolov již dříve postihla omezení takzvaných pendlerů, kteří dojíždějí za prací do sousedního Německa. Teď byly navíc mezi prvními třemi okresy, jež byly kvůli neutěšené epidemiologické situaci uzavřeny.

Nejnižší nezaměstnanost vykazují okresy Rychnov nad Kněžnou, Pelhřimov (oba 2 procenta) a Mladá Boleslav (2,1 procenta). Naopak s nejvyšší nezaměstnaností se potýkají v okresech Karviná (8,9 procenta), Most (7,4 procenta) a Bruntál (7,1 procenta).

Reklama

Související články

Nezaměstnaných v únoru přibylo

Bez práce bylo v Česku ke konci února celkem 311 643 lidí. Je to o 2604 více než v lednu, a dokonce o 84 094 více než před rokem. Vyplývá to z dat, jež v pátek...

Výběr článků

Načítám