Hlavní obsah

Nezaměstnanost je příliš vysoká, míní Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Téměř dvě třetiny Čechů (65 procent) si myslí, že úroveň nezaměstnanosti v zemi je příliš vysoká. Za přiměřenou ji považuje 30 procent lidí a za příliš nízkou jedno procento lidí, uvádí to ve čtvrtek zveřejněný a v říjnu provedený výzkum agentury CVVM. Míra nezaměstnanosti klesla v říjnu na 8,5 procenta ze zářijových 8,8 procenta.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Počet lidí, kteří si myslí, že míra nezaměstnanosti je příliš vysoká, přitom oproti loňskému listopadu poklesl o deset procentních bodů. Naopak o devět procentních bodů se podle CVVM zvýšil počet těch, kteří si myslí, že míra nezaměstnanosti je přiměřená.

"Názor, že nezaměstnanost v naší zemi je příliš vysoká, zastávají častěji sami nezaměstnaní, dále nepracující důchodci, lidé nepovažující svoji životní úroveň za dobrou (označili ji jako "ani dobrou, ani špatnou" či dokonce jako "špatnou") a obyvatelé Olomouckého a Moravskoslezského kraje," uvádí CVVM.

Téměř polovina dotázaných (49 procent) si myslí, že většina nezaměstnaných u nás nemůže sehnat vhodnou práci, 22 procenta se domnívá, že většina nezaměstnaných nemůže sehnat žádnou práci a 26 procent si myslí, že většina nezaměstnaných nemá zájem pracovat. Oproti loňsku počet lidí, kteří si myslí, že nezaměstnaní nechtějí pracovat, vzrostl o pět procentních bodů.

Hodnocení úrovně nezaměstnanosti (v %)
.11/0410/05
příliš nízká11
přiměřená2130
příliš vysoká7565
neví34
Zdroj: CVVM

Že míra nezaměstnanosti zůstane na přibližně stejné úrovni, si myslí 44 procenta dotázaných, o devět procentních bodů více než loni. Že se částečně zvýší, si myslí 26 procent, že se výrazně zvýší 7 procent, že se částečně sníží 12 a výrazně sníží jedno procento dotázaných.

Anketa

Myslíte si, že úroveň nezaměstnanosti je u nás...
Příliš nízká
6,2 %
Přiměřená
23 %
Příliš vysoká
70,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 625 čtenářů.

Reklama

Související články

Nezaměstnanost v říjnu výrazně klesla

Počet lidí bez práce se v říjnu výrazně snížil. Zaměstnání hledalo 491 878 lidí, což je o 11 518 méně než v září. Míra nezaměstnanosti klesla z 8,8 procenta...

Výběr článků

Načítám