Hlavní obsah

Než dávat peníze na ploty, tak raději na vzdělání azylantů, navrhuje Dlouhý

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Hospodářské komory ČR (HK) Vladimír Dlouhý navrhne vznik fondu na pomoc azylantům, pokud by příliv do Česka zesílil. Přispívaly by do něj firmy a stát, financoval by například vzdělání a rekvalifikace pro profese, v nichž chybějí pracovníci. Peníze by byly určené jen těm migrantům, kteří v Česku získají azyl.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý vystoupil 9. září v Praze na tiskové konferenci k tématům souvisejícím s migrační krizí.

Článek

„Než dávat peníze na ploty a ochranu hranic, myslím, že je lepší je dát na něco užitečnějšího,“ řekl Dlouhý.

Z fondu by se mohla platit rekvalifikace pro dospělé azylanty. „Zdá se, že bude nedostatek řidičů kamiónů a autobusů MHD. Zatím to jsou asi čtyři tisíce, ale v budoucnu by podle odhadů mohlo jít až o desítky tisíc,“ uvedl Dlouhý.

V Česku převládá strach

Firmy v Česku zaměstnávají 261 tisíc cizinců, z toho 65 tisíc ze zemí mimo Unii. Dalších 84 tisíc zde podniká a zaměstnává další lidi. „Je proto pro nás několik stovek - hovoří se o 1500 až 3000 uprchlíků - opravdu tak zničující?“ ptá se Dlouhý.

Migranti v Evropě v posledních letech podle statistik přispívají na daních a pojištění víc, než dostávají na sociálních dávkách.  Studie z USA ukazuje, že rychlejší růst produktivity práce v zemi je tažený právě migrantskou vlnou.

V Česku by se mělo podle šéfa HK přestat volat po uzavírání hranic a povolávání armády, protože otevřené hranice jsou pro ekonomiku důležité.

„Nejsem pro bezbřehé otevírání se uprchlíkům, ale zdá se mi, že nyní v Česku vítězí mix populismu, strachu a zloby,“ uzavřel Dlouhý.

Reklama

Výběr článků

Načítám