Hlavní obsah

Německý prezident svůj podpis ohledně konce jádra řádně zváží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý prezident Christian Wulff nebude spěchat s podpisem energetických zákonů, které v minulých týdnech schválily obě komory parlamentu a které počítají s úplným odklonem země od jádra do roku 2022. V rozhovoru pro televizní stanici ZDF uvedl, že chce nejprve prověřit jejich ústavnost.

Článek

"To potřebuje čas, debaty a spory. Tohle však šlo velmi, velmi rychle, a to i v parlamentu," pozastavil se Wulff nad tempem, kterým spolková vláda v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou s podporou většiny levicové opozice uzákonila postupný konec jaderné energetiky v Německu. Aby příslušné normy mohly vstoupit v platnost, chybí na nich už jen prezidentův podpis.

Wulff však chce nejdřív prověřit, zda je obsah těchto zákonů v souladu s ústavou a zda například předčasné ukončení provozu jaderných elektráren není zásahem do vlastnických práv jejich provozovatelů, jak někteří z nich tvrdí a požadují za to miliardová odškodnění.

Důvodem německého úprku od jádra a odstavení všech jaderných elektráren se stala březnová katastrofa japonské jaderné elektrárny Fukušima způsobená ničivým podmořským zemětřesením a následnou masivní vlnou tsunami. Šlo o druhou nejhorší katastrofu tohoto druhu po explozi reaktoru v ukrajinské jaderné elektrárně Černobyl v roce 1986.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám