Hlavní obsah

Německo schválilo balíček daňových úlev za 32 miliard eur na restart ekonomiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá vláda dnes schválila čtyřletý balíček daňových úlev pro firmy za 32 miliard eur (770,4 miliardy Kč), který má znovu nastartovat růst tamní slábnoucí ekonomiky. Informovala o tom agentura Reuters. Balíček zahrnuje dotace na pokrytí 15 procent nákladů na ekologické investice společností.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

Kancléř Olaf Scholz zdůraznil, že vláda si musí dát pozor, aby její stimulační opatření nepodnítila inflaci. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Opatření ještě musí projít německým parlamentem a získat souhlas spolkových zemí. Jedná se o značně zmírněnou verzi původního plánu trojkoaliční vlády na odpisy, které by pokryly i náklady na investice do digitální infrastruktury.

Snížení daní ve výši přibližně sedm miliard eur ročně je v kontextu ekonomiky s hodnotou čtyři bilionů eur skromné, napsala Reuters.

Ekonomové a podnikatelské svazy vládu kritizují za to, že nejde dostatečně daleko. Mezi další výhody pro firmy patří velkorysejší možnosti odpisů.

Balíček, který podpořil liberální ministr financí Christian Lindner, měl být původně schválen již před dvěma týdny.

Zablokovala ho ale tehdy ministryně pro rodinu za Zelené Lisa Pausová, která žádala miliardy eur na nový soubor přídavků na děti. I ten byl v pondělí ve zmenšené podobě schválen.

Začátkem letošního roku se německá ekonomika dostala do technické recese, která se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Ve druhém čtvrtletí podle prvního rychlého odhadu zůstal hrubý domácí produkt (HDP) ve srovnání s předchozím čtvrtletím beze změny, meziročně klesl o 0,2 procenta.

Mezinárodní měnový fond (MMF) očekává, že v letošním roce německá ekonomika klesne o 0,3 procenta.

Nekontrolovaná migrace podnítí sociální výbuch, varuje šéf CDU

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám