Hlavní obsah

Německo chce budoucnost bez dluhů, od příštího roku bude mít vyrovnané rozpočty

Německý státní rozpočet bude příští rok poprvé od roku 1969 vyrovnaný. Vláda ve středu schválila návrh ministra financí Wolfganga Schäubleho, který počítá s příjmy i výdaji 299,5 miliardy eur (8,2 biliónu korun). Schäuble na tiskové konferenci prohlásil, že Berlín bude hospodařit s vyrovnanými rozpočty přinejmenším do roku 2018.

Foto: Jakub Stříhavka, ČTK

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Článek

Vyrovnané rozpočty pro další tři roky předpokládají rozpočtové rámce, které ve středu německá vláda rovněž odsouhlasila.

"Vyrovnaného rozpočtu jsme dosáhli tím, že jsme několik let postupně omezovali výdaje," řekl ministr novinářům. Zdůraznil, že předpokládané státní výdaje pro příští rok jsou nižší, než kolik Německo vydalo v roce 2015. "Investujeme tím do německé budoucnosti, kterou chceme vytvořit bez dluhů," dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Od roku 2016 předpokládají německé rozpočtové rámce zvyšování výdajů přibližně o tři procenta ročně, takže v roce 2018 by měly činit 329,3 miliardy eur (devět biliónů korun). Schäuble ale na tiskové konferenci zdůraznil, že předpokladem pro zvyšování výdajů je i hospodářský růst země, který zajistí zvýšení státních příjmů.

I přes zajištění vyrovnaných rozpočtů zatím Schäuble nepočítá s tím, že by se snižoval německý státní dluh, který činí zhruba 1,3 biliónu eur (35,6 biliónu korun). Podle plánů německého ministerstva financí by se ale měla snižovat relativní váha zadlužení v poměru k hrubému domácímu produktu. Schäuble předpokládá, že na konci současného volebního období v roce 2017 by se míra zadlužení mohla přiblížit k hranici 70 procent HDP.

Reklama

Související články

Merkelovou bolí z eurokritiků hlava

Jedna samohláska, dvě souhlásky – žádný jazykolam. Přesto je kancléřka Angela Merkelová veřejně pořádně dlouho nevyslovila – ani loni při kampani před...

Výběr článků

Načítám