Hlavní obsah

Německá ekonomika ve 4. čtvrtletí klesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa ve čtvrtém čtvrtletí proti předchozímu kvartálu nečekaně klesl o 0,2 procenta. Uvádí to v pondělí zveřejněném rychlém odhadu spolkový statistický úřad. Odborníci původně očekávali, že německá ekonomika bude stagnovat. Za celý rok 2022 německá ekonomika vzrostla o 1,8 procenta - úřad údaj upravil z původně uváděných 1,9 procenta.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Továrna na výrobu oceli v německém Duisburgu.

Článek

Německé HDP se ve 4. čtvrtletí snížilo poprvé od prvního čtvrtletí roku 2021, a to především kvůli poklesu spotřebitelských výdajů. Meziročně ekonomika ve čtvrtém kvartálu posílila o 0,5 procenta.

Mezičtvrtletní pokles znamená, že recese, jež se zpravidla definuje jako dva po sobě jdoucí kvartály poklesu, nabývá v největší evropské ekonomice na pravděpodobnosti. Nemálo odborníků předpovídá, že německé hospodářství poklesne i v letošním prvním čtvrtletí. Ministerstvo hospodářství očekává, že od jara se ekonomická situace země začne zlepšovat.

Německá vláda minulý týden revidovala svou ekonomickou prognózu pro letošní rok. Předpokládá růst HDP o 0,2 procenta, zatímco na podzim odhadovala pokles hospodářství o 0,4 procenta.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu v prosinci výrazně zpomalilo, míra inflace se dostala na 8,6 procenta z listopadových deseti procent. Říjnové maximum činilo 10,4 procenta. Růst spotřebitelských cen ale zůstává hlavním problémem, napsala agentura AP.

Obavy v loňském roce vyvolávala také potenciální energetická krize v důsledku ruské invaze na Ukrajinu a ukončení dodávek ruského plynu do Německa. Německý regulátor sítí však na začátku tohoto měsíce uvedl, že nedostatek plynu je pro tuto zimu „čím dál méně pravděpodobný“.

Německá vláda už letos nečeká hospodářský pokles, ale počítá s růstem

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám