Hlavní obsah

Německá ekonomika slábne, zotavení bude pomalejší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochlazování německé ekonomiky pokračuje, po očekávaném letošním propadu o 0,4 procenta se meziročně hrubý domácí produkt (HDP) v nadcházejícím roce zvýší o 1,4 procenta a v roce 2025 o 1,2 procenta. Ve čtvrtečním výhledu to oznámil hospodářský institut Ifo, který ještě v červnu očekával na rok 2024 růst HDP 0,1 procentního bodu vyšší.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Německý ministr hospodářství Robert Habeck.

Článek

Hlavní prognostik Ifo Timo Wollmershäuser k tomu na tiskové konferenci řekl, že hospodářský útlum je vidět takřka ve všech odvětvích. Za dobrou zprávu naopak označil zpomalování vysoké inflace, která se v roce 2025 dostane pod dvě procenta.

„Proti dosavadním očekáváním nelze ve druhém pololetí počítat s oživením. Ochlazování pokračuje, útlum je téměř ve všech sektorech,“ řekl Wollmershäuser.

K letošnímu očekávanému propadu Wollmershäuser řekl, že zůstává na úrovni červnové prognózy jen díky revidovaným údajům Spolkového statistického úřadu, podle kterých byl cenově očištěný hrubý domácí produkt pro letošní první čtvrtletí nakonec vyšší, než uváděla původní data. „Bez této revize bychom prognózu hospodářského propadu na letošní rok zvýšili o 0,3 procentního bodu na minus 0,7 procenta,“ řekl.

Za světlé místo hospodářské situace označil Wollmershäuser soukromou spotřebu, která se začne ve druhém pololetí zotavovat. Uvedl, že díky nárůstu disponibilních příjmů domácností a klesající inflaci se kupní síla obyvatel zvýší. „Dobrou zprávou je, že zatímco spotřebitelské ceny letos vzrostou o šest procent, v příštím roce jen o 2,6 procenta a v tom dalším o 1,9 procenta,“ řekl. V roce 2025 tak míra inflace v Německu dosáhne dvouprocentního cíle Evropské centrální banky (ECB).

V případě nezaměstnanosti Ifo očekává, že v letošním i v nadcházejícím roce bude její míra na 5,6 procenta, v roce 2025 ale institut počítá se snížením na 5,3 procenta. V srpnu Spolkový úřad práce evidoval míru nezaměstnanosti 5,7 procenta.

Německo – nemocný, nebo jen pomalý muž Evropy?

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám