Hlavní obsah

Německá ekonomika skokově posiluje, daří se celé Evropě

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dobrou kondici hlásí ekonomika celé Evropské unie. Například hospodářství Německa si skokově polepšilo. Od dubna do konce června si proti předešlému čtvrtletí polepšil tamní hrubý domácí produkt o 2,2 procenta. Jde tak o nejlepší výsledek za více než dvacet let.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Článek

V pátek to oznámil německý statistický úřad. „Takový mezičtvrtletní výsledek nebyl zaznamenán od znovusjednocení Německa,“ uvedl úřad s tím, že meziročně HDP vzrostl o 4,1 procenta.

Výkon německé ekonomiky překvapil i odborníky, kteří očekávali růst slabší. Podle statistiků je za tak dobrým výsledkem zejména silný export podpořený slabým eurem.

Rychlý růst HDP v Německu by mohl být dobrou zprávou i pro české hospodářství. Největší evropská ekonomika je pro tu naši totiž velice důležitá, směřuje tam největší část českého exportu.

Růst HDP zaznamenalo i Slovensko

Slovenská ekonomika ve druhém čtvrtletí podle předběžných údajů vzrostla meziročně o 4,6 procenta, což je mírné zpomalení proti prvním třem měsícům roku, kdy růst hrubého domácího produktu činil 4,8 procenta. Oznámil to tamní statistický úřad. Výsledek ale výrazně překonal průměrné odhady analytiků, které oslovila ČTK.

Dobré výsledky pak hlásí v průměru celá Evropa. Statistický úřad Eurostat spočetl, že ekonomika unie si polepšila mezičtvrtletně o rovné jedno procento, stejně na tom byla i eurozóna. V meziročním srovnání jde pak o růst o 1,6 procenta, a to rovněž v EU i 16 zemí platících eurem.

Reklama

Výběr článků

Načítám