Hlavní obsah

Německá ekonomika letos poroste jen o 0,2 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá ekonomika letos podle aktualizovaného odhadu vlády vykáže růst jen o 0,2 procenta. Na tiskové konferenci v Berlíně to ve středu oznámil spolkový ministr hospodářství Robert Habeck. Za důvody zhoršení výhledu označil hospodářské dopady války na Ukrajině a také pokles světového obchodu, na kterém německá ekonomika závisí. Ještě v říjnu vláda čekala na letošek růst o 1,3 procenta.

Foto: Liesa Johannssen, Reuters

Německý ministr hospodářství Robert Habeck.

Článek

„Nacházíme se v geopolitické krizi,“ řekl Habeck. „Úroveň světového obchodu, na kterém HDP Německa extrémně závisí, je nízká. Jsou znát dopady inflace a rovněž vzrostla úroveň úspor (obyvatel),“ řekl ministr hospodářství o problémech, kterým německá ekonomika čelí.

Hned na úvod ministr řekl, že dopady souvisejí s invazí ruských vojsk na Ukrajinu před takřka dvěma roky. V této souvislosti upozornil, že německá vláda jako první krok musela zajistit zásobování země energiemi a ve druhém kroku stabilizovat ceny energií. „I to se podařilo, ačkoli musíme říct, že ještě nejsme na úrovni před válkou,“ řekl.

Jako řešení nynější složité hospodářské situace Německa vidí Habeck sérii opatření. „Musíme dělat víc, musíme urychlit reformy a musíme udržet a zlepšit konkurenceschopnost Německa ve světě,“ řekl.

Koruna významně oslabila

Ekonomika

Habeck zhoršení výhledu avizoval už před týdnem, kdy na řemeslnickém veletrhu v Lipsku prohlásil, že růstová očekávání jsou dramaticky špatná. „Takhle pokračovat nemůžeme,“ řekl tehdy. Zhoršený vývoj komentoval i ministr financí Christian Lindner, který situaci označil za nepříjemnou a za nebezpečnou ze sociálního hlediska.

Německý hospodářský institut Ifo už v lednu snížil odhad letošního růstu HDP na 0,9 procenta. Od loňského září, kdy institut na letošek počítal s růstem ekonomiky o 1,4 procenta, to bylo již druhé zhoršení. Za dva týdny Ifo zveřejní jarní prognózu, která zohlední i stávající problémy německé ekonomiky.

Špatné zprávy z německé ekonomiky znamenají problém i pro Českou republiku. Německo, které je největší ekonomikou v Evropě, je totiž největším obchodním partnerem Česka. Řada českých firem je navíc závislá i na výkonu německého hospodářství.

Německo se zřejmě nachází v technické recesi

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám