Hlavní obsah

Němci schválili příspěvek k záchraně eura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příspěvek Německa k záchrannému plánu pro země eura za 750 miliard eur (19,3 biliónu Kč) v pátek schválila i Spolková rada, horní komora parlamentu. Zákon, který umožní Německu přispět k případné pomoci zadluženým zemí eurozóny úvěrovými garancemi až na 148 miliard eur, krátce předtím přijala dolní komora parlamentu a musí jej ještě podepsat prezident Horst Köhler.

Článek

Teprve před dvěma týdny německý parlament schválil příspěvek Berlína ve výši až 22,4 miliardy eur do záchranného plánu pro Řecko, které je kvůli vysokým dluhům a ztrátě důvěry věřitelů nejvíce ohroženo platební neschopností.

O několik dní později se ministři financí EU dohodli na stabilizačním plánu, do něhož země eurozóny spolu s Evropskou komisí vyčlení na případnou pomoc dalším zemím v dluhových potížích 500 miliard eur a dalších 250 miliard eur by měl poskytnout Mezinárodní měnový fond.

Oba plány byly ze strany Evropské unie reakcí na řeckou dluhovou krizi a obavy z jejího šíření do dalších zadlužených zemí zejména v jižní Evropě.

EU jejich pomocí chtěla zastavit otřesy na finančních trzích, kvůli nimž se zvyšovaly úroky z dluhopisů ohrožených zemí a padaly akcie i kurz eura, přesvědčivý výsledek však tyto kroky neměly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám