Hlavní obsah

Nejlépe se obchoduje s Němci, nejhůř s Italy

Novinky, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Pokud chtějí čeští podnikatelé a firmy dodávat své zboží do některé z evropských zemí, lze jim doporučit Německo. Právě Němci jsou totiž hodnoceni jako nejlepší obchodní partneři v Evropě. Většina z nich účty za zboží odebrané z ciziny platí včas a rychle. Paradoxní přitom je, že při obchodování mezi sebou podnikatelé ze země našich západních sousedů již tak precizní nejsou a jejich platební morálka prudce upadá.

Článek

Vyplývá to z analýzy, kterou vypracovala pojišťovna pohledávek Atradius ve spolupráci s Financial Times Deutschland.

Německé firmy platí podle průzkumu v průměru po 44 dnech, což je o dva dny rychleji než při předchozím průzkumu v létě 2006. Sami Němci přitom vidí situaci jinak: ze studie vyplývá, že více než polovina německých podniků (55 procent) platební morálku hodnotí jako průměrnou nebo špatnou.

Platební morálka podle průzkumu upadla ve Francii. Firmy ze zemí galského kohouta za zboží a služby platily v průměru po 61 dnech, což je ve srovnání s posledním průzkumem zpoždění o tři dny.

Pozor na Italy

V Itálii, kde jsou na tom co do platební morálky daleko nejhůř, se situace zlepšila o sedm dní, ale firmy stále čekají na peníze 67 dní. Platební morálku firem na Apeninském poloostrově jako průměrnou či špatnou hodnotí 54 procent zahraničních podnikatelů a dokonce 65 procent místních. V Nizozemsku a Belgii došlo ke zpoždění o den na 50, resp. 44 dní.

V Česku je podle pojišťovny podobná platební morálka jako ve vyspělých evropských zemích - naše firmy loni platily do zahraničí v průměru po 51 dnech, což je mezi ostatními sledovanými zeměmi průměrná hodnota.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám