Hlavní obsah

Nejdražším městem světa je Singapur. Londýn zlevnil díky slabší libře

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdražší města světa jsou Singapur a Hongkong. Z Evropy je nejdráž v Curychu. Po referendu o brexitu zlevnil Londýn kvůli oslabení libry. Praha je v rámci Evropy na 30. místě. Vyplývá to z žebříčku Economist Intelligence Unit zveřejněného v úterý.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Londýn v žebříčku klesl kvůli oslabení libry

Článek

Žebříček porovnává ceny více než 150 položek ve 133 městech světa. Horním příčkám dominuje Dálný východ a západní Evropa. Singapur je na prvním místě čtyři roky po sobě. V první desítce jsou čtyři evropská města - vedle Curychu, Ženeva, Kodaň a Paříž. Francouzská metropole je v první desítce jediná, kde se platí eurem.

Londýn oproti loňskému žebříčku výrazně klesl ze šestého na 24. místo. Důvodem bylo především oslabení libry po referendu o brexitu loni v létě.

Nejdražší města světa
Singapur
Hongkong
Curych
Tokio
Ósaka
Soul
Ženeva
Paříž
New York
Kodaň
Zdroj: Cost of Living Survey 2017, Economist Intelligence Unit

Praha je při srovnání měst v rámci Evropy na 30. místě mezi Aténami a Moskvou. Loni byla česká metropole o sedm příček výš.

Nejlevnějším ze srovnávaných měst je podle žebříčku hlavní město Kazachstánu Almaty, která vystřídala město nigerijský Lagos. Z Evropy jsou nejlevnější Kyjev a Bukurešť.

Reklama

Výběr článků

Načítám