Hlavní obsah

Nejdražším městem je Tokio, Praha je na 73. místě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě japonská města, Tokio a Osaka, jsou nejdražšími místy pro život, pokud se sem chce přistěhovat cizinec. Nejlevnějším ze sledovaných měst je íránský Teherán. Žebříček zveřejňuje společnost Economist Intellinence Unit (EIU), porovnává životní náklady ve 124 městech na světě. Praha je v žebříčku 73, za rok si "polepšila" o 11 míst.

Článek

Podobně jako Praha je pro cizince stále dražší i polská metropole Varšava. Loni byla 89, nyní je 78. "Jen čtyři města z dvaceti nejdražších jsou mimo Evropu," píše ve zprávě EIU. Kromě Osaky a Tokia se do první dvacítky dostal Singapur a Hongkong. Do první dvacítky se nedostalo žádné město ve Spojených státech. Nejdražší New York je na 23. místě.

V žebříčku stoupla většina evropských měst, protože euro a středoevropské měny za poslední rok posílili k dolaru. Ze zemí eurozóny, tedy států, kde se platí eurem, je nejlevnějším městem Lisabon. Ze všech evropských měst, bez ohledu na členství v EU či eurozóně, se žije nejlevněji v Bělehradě.

EIU vytváří žebříček tak, že porovnává ceny za zboží a služby v jednotlivých městech. Srovnává tak například cenu kilogramu chleba,  nebo jednoho oběda v restauraci. Města se poměřují podle hodnoty indexu, jako výchozí hodnota 100 se berou životní náklady v New Yorku.

Pořadí nejdražších měst na světě
pořadíměstozemě
1.TokioJaponsko
2.OsakaJaponsko
3.OsloNorsko
4.PařížFrancie
5.KodaňDánsko
6.CurychŠvýcarsko
23.New YorkUSA
73.PrahaČR
78.VaršavaPolsko
81.BudapeštMaďarsko
124.TeheránÍrán
zdroj: European Intelligence Unit

Reklama

Výběr článků

Načítám