Hlavní obsah

Nejcennější značkou světa je Google, předstihl Apple

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejcennější značkou světa BrandZ TOP 100 se letos stal Google. Jeho hodnota dosáhla částky téměř 159 miliard dolarů (asi 3,2 biliónu korun) a proti loňsku se zvýšila asi o 40 procent. Google tak v čele žebříčku po třech letech předstihl značku Apple. Píše o tom web Forbes.com.

Foto: koláž Novinky

Článek

Značka Apple naopak proti loňsku přišla o 20 procent hodnoty a byla letos oceněna na 148 miliard dolarů.

„Apple byl známý převratnými inovacemi a revolučními nápady, v poslední době se ale dal spíš cestou evoluce než revoluce. Google dělá pravý opak, například když rozšiřuje wi-fi po celém světě pomocí satelitů a balónů. Takové inovace 'splněných snů' budování síly značky velice pomáhají,” říká Oscar Yuan z výzkumné agentury Millward Brown, která žebříček sestavuje.

Googlu také pomáhá rozmach systému Android na mobilních telefonech, který globálně používá více lidí než operační systém Applu, a Google tak zákazníkům může nabízet své služby.

Ze studie vyplývá, že 100 nejdražších světových značek má celkovou hodnotu 2,9 biliónu dolarů (58 biliónů korun), což je dvojnásobek toho, kolik stály v roce 2006, kdy Millward Brown vydával svou tabulku poprvé.

Do první desítky se dále dostaly značky IBM, Microsoft, McDonald's, Coca-Cola, Visa, AT, Marlboro a Amazon.

Nejcennější značky 2014
značkahodnota (mld. USD)
Google158,8
Apple147,9
IBM107,5
Microsoft90,2
McDonald's85,7
Coca-Cola80,7
Visa79,2
AT,9
Marlboro67,3
Amazon64,3

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám