Hlavní obsah

Nedostatek lihu brzdí export alkoholu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemští lihovarníci si stěžují, že si stále dráž a stále obtížněji opatřují potravinářský líh. Důvodem nedostatku této klíčové suroviny pro výrobu alkoholu je podle nich fakt, že se ČR jako člen EU musí podřizovat unijní zemědělské legislativě, která postupně omezuje pěstování cukrovky a produkci cukru.

Článek

Stock Plzeň, největší český výrobce lihovin, musí kvůli kritickému nedostatku potravinářského lihu odmítat zahraniční zakázky.

"S výrobou cukru jsou úzce svázány i dodávky melasy z cukrové řepy, která slouží lihovarům jako základní surovina pro výrobu potravinářského lihu. Naši kmenoví dodavatelé jsou schopni dodávat jen omezené množství lihu, jehož ceny se navíc zvýšily až o čtvrtinu. Zásoby potravinářského lihu máme na minimální úrovni," tvrdí generální ředitel Stocku Martin Petrášek.

Stock nyní vyrábí lihoviny jen pro Českou republiku a pro Slovensko. V těchto zemích ale letošní prodeje stále rostou a také zájem ze zahraničí je také vyšší než loni.

Ústecká společnost KB Likér ze skupiny Drinks Union kvůli nedostatku lihu posune termín, kdy chtěla uvést na trh nové výrobky. Výrobu novinek Viking vodka či Bílý tuzemák Santa Maria firma zahájí až v listopadu, řekl ředitel likérky Pavel Kadlec. Od začátku září podle něj prudce roste cena potravinářského lihu.

"Dodavatelé nám navýšili cenu o třetinu a dodávají pouze omezené množství. Způsobuje nám to ekonomické ztráty, museli jsme navíc odmítnout i některé požadavky," uvedl. Odbyt produkce firmy podle Kadlece přesto letos o třetinu posílil, nedostatek lihu nebude mít vliv na zavedení další z novinek, Caribbean rumu.

Cukr je příliš drahý

"Všichni čeští výrobci jsou na tom špatně," řekl Vladimír Steiner, prezident Unie výrobců lihovin (UVL), jejíž členové produkují téměř tři čtvrtiny domácí výroby lihovin. Podle Unie problém skutečně úzce souvisí s komplikovanou situací na trhu s cukrem, jehož cena je v ČR, vinou vysokých státních výkupních cen, nadměrná.

Situace v produkci jemného a velejemného potravinářského lihu, kterého jen Stock spotřebuje osm miliónů litrů ročně, se bude podle Petráška ještě zhoršovat. Od příštího roku začne EU finančně kompenzovat výrobcům cukru omezení produkce. Navíc má ČR začít povinně přidávat do benzinu biolíh, který se vyrábí také z cukrové řepy, obilí, kukuřice či dřeva, dodal.

Česko se podle ministerstva zemědělství muselo podřídit pravidlům EU, k nimž patří i reforma trhu s cukrem. "Vždy jsme ale deklarovali, že cukrovka je tradiční komodita, umíme ji a na naše pole jednoznačně patří," řekl ČTK Jiří Felčárek z odboru komunikace ministerstva. Česko podle něj chce udržet pěstování cukrovky na současných 60 000 hektarech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám