Hlavní obsah

EU schválila radikální reformu cukru, sníží se ceny a kvóty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL/PRAHA

Po čtyřiceti letech ustrnulého trhu s cukrem čeká země Evropské unie reforma. Evropská komise schválila ve středu návrh, který razantě sníží ceny cukru a snižuje také výrobní kvóty. Minimální ceny cukru se sníží o 39 procent

Článek

Návrh předložila komisařka pro zemědělství Marianne Fischerová-Bölová. "Máme za to, že vůči této reformě neexistuje alternativa, má-li odvětví výroby cukru v EU být dlouhodobě životaschopné," řekl mluvčí komisařky Michael Mann. 

Návrh komise budou nyní projednávat ministři zemědělství zemí EU. Obecně se ale předpokládá, že se na reformě všichni dohodnou a ta začne platit v červenci 2006.

Čeští výrobci a zpracovatelé cukru proti reformě nijak neprotestují, ačkoliv podle reformy by se výroba cukru v Evropě měla snížit ze současných 19 miliónů tun ročně na čtyři až šest miliónů tun. Produkci sníží i čeští zemědělci. Minimální výkupní ceny klesnou až o 39 procent, proto na prodeji vydělají méně. Za každou vrácenou, tedy nevyrobenou, tunu povolené kvóty ale dostanou cukrovary kompenzaci v řádu stovek eur. Pokud cukrovary skončí s výrobou, na odstupném výrazně vydělají.

Komise chce během dvou let srazit zajištěnou cenu cukru o 39 procent a výkupní cenu cukrové řepy o 42,6 procenta. Ceny cukru v EU jsou nyní více než třikrát vyšší než ceny na světovém trhu.

Svět proti evropskému cukru

Světová obchodní organizace v minulých měsících rozhodla, že EU musí svou "cukrovou" politiku změnit. Většina chudších států si u WTO stěžovala, že se svým cukrem pak nemá šanci na trhu uspět. Proti dotovanému vývozu z EU protestovala například Brazílie nebo Thajsko.

EU se s pomocí režimu podpor v minulých desetiletích přeměnila z dovozce cukru v druhého největšího vývozce, a to především na úkor rozvojových zemí. Produkce v EU přesahuje o čtvrtinu vlastní potřeby. Nynější reforma nejvíce postihne například Řecko, Itálii nebo Portugalsko, v nichž zemědělci tuto surovinu pěstují většinou díky výhodnosti dotací, ačkoliv přírodní podmínky, pro pěstování jsou tu zcela nevhodné.

Reklama

Související témata:

Související články

V Žabčicích se sešli milovníci dobrého vína

V Lidovém domě v Žabčicích se v sobotu 27. února koná 52. ročník Výstavy vín Žabčice. Sešlo se celkem 539 vzorků, z toho 375 bílého, 141 červeného a 23 rosé....

Výběr článků

Načítám