Hlavní obsah

Nečas: Vítěz tendru na dostavbu Temelína má být vybrán v roce 2013

– Praha

Premiér Petr Nečas (ODS) po úterním jednání Bezpečnostní rady státu potvrdil, že vítěz tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín by měl být vybrán v roce 2013. Nečas na tiskové konferenci sdělil, že o harmonogramu výběrového řízení může rozhodovat jen stát, který má v dozorčí radě ČEZ rozhodující slovo.

Článek

"Tendr na dostavbu Temelína s sebou nese bezpečnostní, ekonomická a zahraničně-politická rizika," uvedl Nečas. "O tak zásadní věci nemohou rozhodovat orgány ve vedení jakékoli společnosti," dodal jako reakci na to, že provozovatel Temelína, společnost ČEZ, původně plánoval uzavřít smlouvu s vítězem tendru počátkem roku 2012. Rozhodující slovo proto bude mít stát, který je vlastníkem zhruba 70 procent akcií společnosti ČEZ.

Podle Nečase dostanou uchazeči o zakázku na dostavbu Temelína zadávací dokumentaci k výběrovému řízení v příštím roce. V roce 2012 by měli podat nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi. Proces ale podle Nečase může také skončit tím, že nebude vybrán ani jeden z uchazečů.

Do tendru na dostavbu Temelína se přihlásily americký Westinghouse, česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress, a francouzská společnost Areva. Objem celého kontraktu, čítajícího kromě dvou nových reaktorů příslib tří dalších stejného typu, by se měl pohybovat v řádu stovek miliard korun.

Rusko očekává vítězství

Místopředseda ruské vlády Alexandr Žukov očekává v tendru vítězství česko-ruského konsorcia, jak se vyjádřil po úterním jednání česko-ruské mezivládní komise v Moskvě. Žukov připomněl, že Atomstrojexport a Škoda JS předložily nabídku, podle níž většinu zařízení dodají české podniky. "Počítáme, že je to velmi výhodná nabídka, a doufáme, že toto konsorcium vyhraje tendr na další bloky," dodal.

"Ujistili jsme ruskou stranu, že rozhodovat bude kvalita, bezpečnost a cena. Nic jiného," prohlásil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS), který při moskevských jednáních vedl českou delegaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám