Hlavní obsah

Nečas podá návrh na zkrácení podpory nezaměstnaným

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Zkrácení podpory v nezaměstnanosti ze šesti na pět měsíců navrhne vládě ministerstvo práce a sociálních věcí. Řadou úprav chce ministerstvo zvýhodnit pracující a donutit nezaměstnané, aby si práci našli.

Článek

""Naším cílem je zvýšit motivaci lidí k rychlé změně jejich nepříznivé sociální situace," komentoval návrh ministr Petr Nečas.

Doposud byla podpora v nezaměstnanosti vyplácena po šest měsíců, a to tak, že první tři měsíce lidé dostávali půlku měsíční mzdy z předešlého zaměstnání.

Doposud byla podpora v nezaměstnanosti vyplácena po šest měsíců, a to tak, že první tři měsíce lidé dostávali půlku měsíční mzdy z předešlého zaměstnání.

Nyní se doba zkrátí na pět měsíců a první dvě podpory budou ve výši 65 procent předchozí mzdy. Poté se částka bude postupně snižovat.

Lednová nezaměstnanost podle Českého statistického úřadu byla 6,1 procenta. Za únor budou výsledky v pondělí. Na úřadech práce bylo registrováno 340 tisíc lidí. Podporu v nezaměstnanosti odebíralo 124 tisíc lidí.
Regiony s největší nezaměstnaností (v %):
Most15,3
Karviná13,4
Jeseník12,2
Teplice12,2

Pro zefektivnění zaměstnanosti navrhuje ministerstvo zavedení individuálních plánů pro uchazeče registrovaných na úřadu práce. Povinně ho budou mít ti,kteří jsou v registru déle než pět měsíců.

"Chceme řešit situaci na pracovním trhu, kde je rekordní počet volných pracovních míst, a řadě firem se nedostávají potřební zaměstnanci," dodal Nečas. Proto dále v návrhu stojí, aby se již absolventi vysokých škol a lidé do 25 let nepovažovali za znevýhodněnou skupinu na trhu práce.

Mezi dalšími změnami je i výše vyplácení podpory, zpřísnění pokuty za nelegální práci či zavedení projektu zelených karet - ty budou sloužit cizincům jako povolení k pobytu i práci v ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám