Hlavní obsah

Nebezpečné řidiče vyjde povinný kurz na 13 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiče, kteří například za rychlou jízdu nebo odmítnutí testu na alkohol či drogy přijdou o řidičský průkaz na osmnáct a více měsíců, čekají terapeutické kurzy s psychologem. Začnou fungovat od půlky dubna, řekl Novinkám Pavel Řezáč z Centra dopravního výzkumu v Brně, kde také školí lektory.

Foto: archiv

Pavel Řezáč, dopravní psycholog

Článek

Nebezpeční řidiči musí nově ze zákona absolvovat terapii, jinak nedostanou zpátky průkaz. Kterých motoristů se to týká a kolik kurz stojí?

Kurz stojí 13 310 korun. Týká se tří skupin řidičů. První skupina jsou řidiči, kterým bylo odebráno řidičské oprávnění na 18 a víc měsíců. Druhá skupina jsou ti, kteří se odmítli podrobit testu na alkohol nebo návykové látky. Pro tyto dvě skupiny se to vztahuje, pokud udělali tento skutek po začátku července loňského roku.

Poslední skupina řidičů jsou ti, kterým nařídil tento terapeutický program soudce nebo státní zástupce, to se vztahuje na skutky nebo rozhodnutí soudu po začátku dubna letošního roku. Soud mohl terapii ukládat už dříve, v rámci jiných rozhodnutí, ale ne podle této zákonné úpravy.

Kolik lidí bude muset takovou terapii absolvovat, pokud se budou chtít vrátit k řízení?

Máme údaje od ministerstva dopravy, podle kterých do programu spadlo od července zhruba 15 tisíc lidí. Celkem čekáme, že ročně kurzy absolvuje 15 až 20 tisíc lidí.

KVÍZ: Zbrusu nové otázky, které se chystají do autoškol. Uspěli byste?

AutoMoto

Hned na začátku si vyjasněme, že toto je jiná věc než kratší školení pro začínající řidiče v rámci řidičáku na zkoušku, když přijdou o šest bodů?

Ano, to je něco úplně jiného. Tyto věci bych vůbec nesměšoval dohromady. I když je to další věc, které se budou dopravní psychologové a lektoři věnovat.

Jak terapie pro nebezpečné řidiče probíhá, čemu se seance věnují?

Je to pět setkání po čtyřech hodinách, jednou týdně. Probíhá ve skupinkách po nejméně třech lidech. Řešíme postupně různá témata, dotýkáme se například alkoholu za volantem, doby odbourávání, řidiči tyhle věci mnohdy nevědí.

Každá nehoda znamená i čas, který pak musím věnovat řešení

Řešíme i mýty v dopravě, další věci které souvisí s používáním bezpečnostních pásů, zavinění nehod, používání mobilních telefonů a další věci. Věnujeme se emocím za volantem, důsledkům vlastního chování na silnicích, na zdraví a životy ostatních. Aby si motorista víc uvědomil vlastní podíl.

Napadá mě, zda jsou součástí testy na alkohol i drogy, když klient vypadá, že se stále pere nebo spíše prohrává se závislostí?

Ano. Jednou z podmínek úspěšného absolvování terapie je, že na sezení nebude člověk chodit pod vlivem. Pokud bychom měli podezření, že tomu tak není, je možné udělat i test.

Když někdo řídí pod vlivem alkoholu a drog, tak je průšvih docela jistý. Ale co radíte třeba tomu, kdo je hrozný nervák, jak to zvládat?

Není snadné radit, ale zkusit si uvědomit, že chci dojet domů živý a zdravý, bez nějakých materiálních škod. A že každá nehoda s okolím může zanechat nejen velké emoční stopy, zdravotní a jiné škody, ale i čas, který pak musím věnovat tomu řešení. Uvědomit si o krok dopředu, že moje agresivní chování může mít všechny tyto důsledky.

Co ještě musí řidič splnit, aby kurz absolvoval?

Musí se účastnit všech sezení. Jen jednou se může z vážných důvodů omluvit, například od lékaře, ale musí si toto sezení nahradit, aby jich nakonec měl všech pět. Žádné závěrečné testy nejsou, ale podmínkou je také aktivní účast.

Co to znamená? Že pokud bude někdo celou dobu zarytě mlčet, tak to nedostane?

Asi tak. Nepočítáme, kolik slov kdo řekne, ale musí se zapojovat. Kdo neprojde, například kvůli dvojí absenci, může kurz absolvovat znovu, ale také ho bude muset znovu zaplatit.

Kdy začínají první kurzy, už probíhají?

Nyní je otevřené přihlašování na stránkách metodického centra. První kurzy začínají v polovině dubna, jak se naplní skupiny. Přihlášení funguje elektronicky nebo na webu najdete i seznam lektorů, je jich zhruba 130, které můžete kontaktovat. Lidé se mohou hlásit i na léto či na podzim. V tuto chvíli se otevírá zhruba 150 kurzů v různých městech republiky, samozřejmě se může stát, že všude se skupinky nezaplní a člověk tak bude muset na kurz o pár týdnů později nebo kousek dojíždět.

Zákaz předjíždění na D1 začne pro kamiony platit už za Prahou

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám