Hlavní obsah

Náklady na dovoz plynu do Německa se letos téměř ztrojnásobily

Náklady na dovoz zemního plynu do Německa se v letošních prvních třech čtvrtletích meziročně zvýšily o 191 procent na 57,9 miliardy eur (zhruba 1,4 bilionu Kč). Objem tohoto dovozu přitom klesl o 27 procent na 79,4 miliardy krychlových metrů. Ve čtvrtek to oznámil Spolkový úřad pro hospodářství a kontrolu vývozu (BAFA).

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Uvedený vývoj odráží omezování dodávek plynu z Ruska, které vedlo k výraznému růstu cen. Podle údajů BAFA se průměrná dovozní cena plynu v Německu ve sledovaném období meziročně téměř zečtyřnásobila.

Německo bylo na ruském plynu závislejší než řada jiných evropských zemí. Dováželo ho zejména prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1, jehož provoz však Rusko nedávno zcela zastavilo.

Německo proto začalo více využívat plynovodů vedoucích z Norska, Nizozemska, Británie a Dánska i námořních dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG), a daří se mu tak výpadek ruského plynu čím dál účinněji kompenzovat, uvedla agentura Reuters.

Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko letos v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí.

Rusko omezování dodávek zdůvodňuje technickými problémy způsobenými sankcemi. Evropská unie ale tvrdí, že technické problémy jsou pouhou záminkou a že Moskva používá plyn jako zbraň k prosazení svých zájmů.

Státy EU se neshodly na cenovém stropu pro plyn, Síkela svolal nové jednání

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám