Hlavní obsah

Nafta zdražila o haléř, benzin o dva

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku za týden nepatrně zdražily. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 27,79 koruny, což je o dva haléře více než před týdnem. O jeden haléř na 27,09 koruny za litr stoupla cena nafty. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Článek

Litr benzinu aktuálně stojí v průměru o 4,32 koruny méně než před rokem. Nafta meziročně zlevnila o 4,62 koruny.

Nejlevnější benzin natankují řidiči v Ústeckém kraji. Litr Naturalu 95 tam v průměru vyjde na 27,35 koruny, což je o pět haléřů více než před týdnem.

Jemenští vzbouřenci opět napadli rafinérii Saudi Aramco

Blízký a Střední východ

Nafta je nejlevnější v Královéhradeckém kraji. Litr dieselu se na tamních čerpacích stanicích prodává průměrně za 26,60 koruny, což je o 11 haléřů méně než před týdnem.

Naopak nejdražší paliva nabízejí benzinové pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 28,60 koruny. To je o dva haléře více než před týdnem.

Litr nafty přijde v hlavním městě průměrně na 28,26 koruny. V žádném jiném kraji se průměrná cena dieselu nad 28 korun nedostala.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 2. prosinci

Ropa ve středu výrazně zdražovala. Kolem 18:30 SEČ cena severomořské ropy Brent rostla o 2,8 procenta na 48,73 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražovala o tři procenta na 45,89 dolaru za barel.

Skupina OPEC+, zahrnující ropný kartel OPEC a jeho spojence v čele s Ruskem, bude podle zdrojů Reuters v jednání o těžební politice pokračovat ve čtvrtek. Podle dosavadních plánů měla skupina od ledna zvýšit těžbu zhruba o dva miliony barelů. Vzhledem k současné situaci se však očekává zachování současných těžebních limitů i v období od ledna do března příštího roku.

Americké zásoby ropy se v týdnu do 27. listopadu mírně snížily o 679 tisíc na 488 milionů barelů, uvedl ve čtvrtek americký úřad pro energetické informace (EIA). Analytici v anketě agentury Reuters očekávali pokles o 2,4 milionu barelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám